Srpski književni glasnik

e БЕЛЕШКЕ о УНИВЕРСИТЕТУ. 601

Или, зар не губи у угледу, не слаби у престижу Краљевина, Српски Пијемонт, докле год њена највшиа просветна школа не буде изједначена са највишим школама у суседним културним државама

Ето, у томе су разлози да наша Велика Школа не семе остати у стагнацији, да не сме остати као што је. Она се мора уздићи на виши ступањ, мора се преуредити и прогласити за Университет.

Друго је питање, одмах за овим: може ли се, има ли срестава за издржавање У ниверсптета, има ли наставника за предавања п ученика за слушање 2

Буџетом данашње Велике Школе повишеним за трећину, и још са дохоцима од завештања, може се издржавати угледан Университет са три факултета.

Од данашњих п пређашњих професора Велике Школе и других етручњака ван Велике“ Школе може се саставити врло добар колегијум, а временом ће сам Унивејсптет однеговатп раднике какви му буду требали.

По броју слушалаца Велика Школа долази испред "двадесет п седам већ отворених Универсптета тј. између 179 Университета заузима 152 место. Кад је берлинеки Университет, 1510 год., отворен, имао је само 256 yueника п свега 53 наставника. Наш би Университет у томе погледу, при отварању, стајао знатно боље.

Из свега, дакле, излази: да има могућности и да је потребно да се Велика Школа претвори што пре у Университет. :

У том смеру спремљен је најновији Пројект закона о Универеитету. пети по реду откако се емишља отварање Университета; он ће бити претресан у Народној Скупштини, и ова ће, ми се надамо, разумети огромну важност његову и учинити све што треба да се подигне У ниверситет.

: ДР. Пет. Л. ВуУкиЋевићЋ.