Srpski književni glasnik

~. <

48 Српски Књижевни Гласник.

и при том му је Андраши рекао, ратовали Руси или не, упали или не, Аустрија се неће мицати: „Мош5 пе ђоцретопз раз“. Деказ не верује да ће Аустријанци упасти у Босну, јер би Аустрија била принуђена да ратује са или противу Турске. А примети, да се у Италији то не би примило како треба. Поседне ли, дакле, Аустрија Босну или Херцеговину, нови заплети су на помолу.

Пдриз, 25. априла 1877.

Данас примање код турског амбасадора. Он добио гиркуларну депешу (од 23), у којој Турска тражи на основу члана 8 Париског Уговора медиацију. Рекох Кадил-паши, да је то мало доцкан сад, али да не може ништа нашкодити. Лион држи да ће само бити од штете по Турску, пошто су Руси могли мирно да уђу у Румунију за време преговора.

Потом одох Деказу који је добио циркулар али још није говорио са Кадил-пашом. Намерава да га упита да ли Порта пристаје на протокол и да повуче своју циркуларну депешу. У том случају и може се даље нешто радити. Мисли, да је сам протокол по себи већ покушај медиације, само пропали.

Гонто јавио, Било га упитао, да ли Деказ мисли да умножи убојне лађе у турским водама. Још није на то одговорио, јер има муку да на то приволи свог колегу из марине. Уверен је о потреби да се тамо пошљу још три лађе, које би са немачким и талијанским представ. љале неутралне, и могле би се поделити по турским лукама. Оклопњаче фрегате не мисли да пошље, јер би то било и сувише агресивно.

Односно Русије, Калимаки му је рекао, ако Силе не би сачувале Румунију од турске инвазије, Румуни ће радити онако како их само очајање буде учило. Деказ. рекао, он држи да ће очајање натерати Румуне да се споразумеју са Русима.

А како је Калимаки то потврдио, Деказ казао, у том

по а а КУ а доија о _ивљава ај ој ос ићи о А

~

РРЗУРУ У ЕУ УЧРТЦР 76

ЛР на а ла