Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 61

У ова четири вилајета преоблађује грчки језик, којим говори већи део становништва без обзира на народност. Битољски и јањински вилајети, по овој статистици, имају већину арбанашку и православну.

Критско питање се још налази у фази преговарања. Његова акутност је у многоме изгубила.

Енглеска, Италија, Русија и Француска преко својих представника у Канеји упутиле су Извршноме Критскоме Одбору две изјаве. У једној се скреће пажња Извршноме Одбору да се не вређају права муслиманске мањине на Криту; да се критски чиновници муслиманске вере не спречавају у вршењу дужности или лишавају своје плате под изговором да нису положили заклетву краљу Ђорђу. У другој се саопштава Одбору да ће Силе Заштитнице употребити мере које нађу за сходно ако Критска Скупштина не прими оне посланике Муслимане који нису по“ ложили заклетву на верност краљу Грчке.

Ове исте четири Силе упутиле су Порти ноту, којом стављају до знања Порти горње две изјаве са оваквим додатком. „Четири Силе доносе овакву одлуку да понова покажу своје намере и вољу да се очувају суверена права Султанова. А, с обзиром на то, траже од царске владе да се заложи озбиљно да се учини крај раздражењу које влада у Царевини, јер ако се и даље продужи распаљивање масе, за које држање Грчке није дало никаква повода, могу се изазвати многи непријатни инциденти. Ако отоманска влада верује да је дошло време да се на Криту уведе један дефинитиван режим, четири Силе скрећу пажњу Порти да ће оне моћи да приступе проучавању тога режима само уз суделовање и осталих држава које су потписале Берлински Уговор“. Нота Сила Заштитница признаје политичко стање на Криту какво је било пре него су турске трупе напустиле острво Крит — јер помиње суверена права Султанова. Реч „суверена“