Srpski književni glasnik

776 Српски Књижевни ГлАСНИК.

онај стражар усљед чије би непажње друштво било непријатно изне нађено. Благодарећи јакој солидарности и дисциплини мајмуни кад су удружени кадри су да се одбране од орла, леопарда, лава, па и од човека — који не би имао ватрено оружје. Шта више, десило се да су се енглески солдати на Капу морали једном повући испред павијана ушанчених пред својим пештерама, одакле су по команди свога поглавара од једном осипали на нападаче масе камења. (Роменс, П, страна 238).

То је пример заједничкога јунаштва усљед узајамности. Али су се у борбама виђали и примери личнога јунаштва, пожртвовања и саучешћа.

Рањеног или убијеног мајмуна другови износе из борбе; а утопљеника ваде из воде. (Роменс). Један павијан је испред ловчеве пушке и испред чељусти ње: гових паса избављао младунца. (Брем). Шимпанзи негују свога рањеника; заустављају му крв, притискујући руком рану или мећући на њу лишће или траву (Саваж, Бихнер). Видело се једном, да су рањенога мајмуна два здрава друга одвели до воде, опрали му ране, па тек онда утекли испред стрелаца (Кук). Па веће хирургијске услуге не чине увек ни болничари на бојноме пољу. | Поред ових примера саучешћа са личним пожртвовањем, солидарност се много чешће показује у неким свакидањим, истина не херојским, али врло корисним узајамним услугама. Познато је како се мајмуни узајамно бишту; то чини не само родитељ детету или дете родитељу, већ и друг другу; али бива да старешину друштва бишту његови најмилији потчињени не очекујући даи он коме ову услугу врати.

Кад мајмуни изиђу из каквог густог трњака, онда се често зауставе па један другом из крзна ваде трње и патрљице. Да би брже опустошили родну воћку и однели њен плод, они се чешће построје у врсту па додају воће из руке у руку. Да би сигурније прегазали брод у реци држе се по неколико њих један за другог.