Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 865

дарску постају, и покварила неколико десетина метара железничку пругу. Атентат у Штипљу изазвао је неку врсту покоља над хришћанима, а свуда узрујаност код муслимана и страх код хришћана.

На турско-црногорској граници непрестанце се јављају оружани сукоби, који би требали да престану после онако завршене малисорске афере. Међу Арнаутима који живе око Пећи, Ђаковице, Призрена, у Дебру, Гостиварској Кази и Тетовској околини, настављају се дела о којима је било ту скоро опет помена. Тим делима није сврха само користољубље, освета, незадовољство, него и намера да се изазову нереди слични онима које мисли изазвати унутрашња револуционарна организација. Имаће по негде, једва приметних, знакова да Арнаути раде у споразуму са њеним преставницима. Њима изгледа, рекло би се, да ће нови нереди довести до анархије, а ова опет мешање Сила као 1903 године. И једни и други сањају о новој европској акцији која би дала и једнима и другима аутономна права у Маћедонији и Арбанији.

Крићани су стална брига за Турску. Они се спремају за зборове на којима ће се одлучивати о судбини Крита. Истина је да ће Крићани увек слушати Атину као и маћедонски револуционари Софију, али зло иску: ство из 1897 године, кад су они нагнали Грчку у рат, Турцима је непрестано у памети. Ову нову бригу турску појачавају још две чињенице; бављење грчкога краља у Бечу и његова конферисања са бечким министром спољњих послова; и изненадни долазак бугарског краља у Беч и његова гудијенција код аустријскога цара. Интереси Грчке на Криту, у Епиру, у турским водама, свеза грчких жељезница са турским жељезницама, нетрпељивост садање турске управе према Грцима отоманским поданицима, могли су бити предмет неколиких озбиљних разговара између грчкога краља и заједничкога министра спољњих послова у Бечу. Садашња ситуација створена талијанско-турским ратом на Балкану, интереси Бугара у Маћедонији и евентуални догађаји у скорој

55