Srpski književni glasnik

|

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. с 927

ност. Свему томе треба додати да је Пененбрен писао као потпуно независан човек, који није тражио ни ордене ни новаца. што врло често раде извесне новинарске сецикесе са Запада. Извесно је да је суд Алена де Пененрена најближи објективној оцени догађаја коју тек историја има да да.

Он је у ову књигу унео проширене и попуњене, обилно илустроване, своје дописе слате угледном париском часопису. У првој глави он приказује српско-бугарски спор око уговора, дајући за право Србима, и износи организацију српске војске и њен распоред пред борбу. У П глави описује свој долазак у Београд и Скопље и прве утиске које му је већ започети рат дао. У Ш глави прича свој одлазак у главни стан Прве Армије, код престолонаследника Александра; том приликом ишао је на Дренак, где је Шумадијска Дивизија извојевала можда решавајући борбу у целом рату, и на Црни Врх. У

ЈУ глави дао је општи опис историјске битке на Брегалници, ·

и то је до сада најбоље најпотпуније и најстручније излагање те велике осмодневнс битке, која је била највећа и најкрва. вија у целом рату, и после које је остало на бојном пољу, и са једне и са друге стране, на 60.000 мртвих и рањених. У М глави описује свој излазак на фронт, где су се биле последње борбе, код Цедилова и око Криве Паланке. Пошто је у МГ глави говорио о закљученом приморју, о скопским болницама, и. према накнадним извештајима, о крвавим бор"бама око Царева Села, где су Срби сваки километар напредовања плаћали са 1000 мртвих и рањених, Пененрен у МП глави слика румунску војску у Бугарској, а у УШ, последњој, глави даје закључак.

У целој књизи од највећега је интереса закључак. Ту

је један одличан и потпуно незаинтересован стручњак дао

општи и упоредни суд о српској војци.

„Не мислим не признавати ваљаност и енергију коју су грчке дивизије показале, на супрот оном ироничном предубеђењу које се имало о њима, али ја мислим да су прави војни победиоци, а не политички, у овоме раду били Србија и њена војска“.

„Сигурно, од свих војски које сам ја видео како се боре већ десет месеца на Балкану, српска војске ми изгледа најдостојнија похвале... Материјал која је саставља, људско месо која је сачињава, војник једном речју, очевидко је од врел-

и ис и