Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. 939

Иста судбина чека и овај посао Г. Носова. Штета је само што ће ови радови са својим податцима ући у научну лите: ратуру, одакле их је после тешко изгнати.

Све дотле докле се ми сами не почнемо антрополошко

проучавање нашега народа, онако и снолико колико је науци

потребно, ми ћемо имати ту судбину да нам се са стране удељују непотпуни прилози који се искључују а науци мало користе. ИРА

НОВА ТАЛИЈАНСКА ЗзБИркаА СРПСКИХ И ХРВАТСКИХ НАРОДНИХ ПЕСАМА.

Сап!! роротаг! зегђ!е сгоа«!, (гадон са аппојан да Ргебто Казапатес. 1 шо уепејо 41 ат8 отансће. Мепела 1913. (тп 169 а! рао. Х + 156.)

У Италији, као и у свему цивилизованоме свету, последњи историјски догађаји на Балкану у великој су мери појачали интересовање за младе балканске народе и њихову културу. Тао интересовање талијанске публике задовољавао је велики број новинарских и часописних чланака и известан број брошура. Од књига, пак, које су за време ове бурне периоде од 1912—1913 године изишле у Италији и које се тичу нас Срба, вреди споменути нарочито две збирке на талијански преведених наших народних песама. Прва књига је просто прештампавање, у засебну књигу. свих оних „илирских“ народних песама, које је Николо Томазео ставио поред тосканских, корсиканских и грчких народних песама и публиковао у Венецији у 20 свезака (од по 80 страна) од 1841 до 1843 године. Тај прозни превод наше народне поезије довољно је познат. и на његовом поновном прештампавању нећемо се задржавати.

Друга збирка, чији наслов горе исписасмо, у стиху јеи дугујемо је Г. Петру Касандрићу, уреднику задарске полузваничне „Зтое Ранпанпзке“ и писцу ваљане књиге „О Далматинском Новинарству“.“

Ни ова збирка — бар што се тиче већег броја у њој са-

1 Сап! роројам тозсап!, сог5ћ, Шилећ, стесј, гасеоји е Шизгаш да ХессоПб Тоштавео. Мелема, Ото! Тавво 1841—45, Газе. Т—ХХ 1п 80. „Илирске“ народне песме заузимају ХУП—ХХ свеске.

2 ЛП (погпанато Ратпајо да! 1849 21 1860. Арршт(е 41 Рлегго Казапфие. Дага, Збађ. Зр. Еди. Бр. Атбаје, 1859. јп 169 41 рас. 185.

НДР И И 7 А 4