Srpski pčelar

које хоћемо да начинимо вјепггачки рој, па ћемо је додати празној американци. Ту ћемо празну американку метнути на мјесто маторке, од које правимо вјештачки рој, а маторку метнућемо на које празно мјесто у пчелињаку. (Наставиће се).

Књижевност.

Пољоиривредни календар за иросту 1899. год пздање срп. пољопривр. друштва, годпиа XVII. уредпо А. М. Секулић. Београд. Државна штампарија краљевине Србпје. Свпма нашпм еконовпма препоручујемо овај календар.

Паби рц и

За VII округ за путнике учитеље у Угарској наименован је нов путник учитељ Јован Нађ, учптељ нормалних школа у Панчеву. Од једнога пчелара и претплатника из Србије добили смо ПИСМО овога садржаја: „Сл. уредништву „Српскога Пчелара“ у Карловцима. Српским пчеларима позната је распра која се тпче двеју кошнпца амерпканака. Ја сам у стању да у прплог томе изнесем своје искуство п успех који се на моме пчелпњаку са обадвема кошнпцама показао. Ја нчеларпм већ петнаест година са кошницама ђерзонкама и то са четпри система. Првп спстем, са којим сам почео пчеларити био је са оквирима 20X40 cm. тачпо г. Ациној американцп п одмах по овој увео сам и усправну Швајцарску и сталац-ђерзонку, а американку г. Ј. Живановпћа увео сам пре четпри године. Ја мислпм да моје искуство и извештај може бити од вредности. Према томе: на моме ичелињаку најбоље ирезимљује и највише меда даје американка г. Јована ЖивановиИа. Умољава се сл. уреднпштво да овај извештај преда јавности у своме пчеларском листу. У Великом Селу (окр. ножаревачки) децембра 1898 год. Туурица Павловиб земљорадник и ачелар.

84

Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. Претилата, огласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уреднигитва шаље се уредништву „Српског Пчелара“ у Ср. Варловце. Претилату за Србију ирима Пчеларсно-воћарска задруга у Београду. За огласе и објаве плаћа се 6 новч. од .једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 нов. Неплаћена ппсма се не примају. Рукописи се не враћају. Штампа Српске Манастирске Ттампарије.