Srpski pčelar

најбољих храна за човека. Мед јача, храни, лечи и од болести чува како грло и плућа тако и желудац. За те је органе мед прави мелем, јер баш ти органи највише пате и страдају од нашег поквареног укуса и моде. Вара се ко мисли, да је шећер непотребан нашем телу. Напротив, научним испитивањем доказано је да нашем телу треба врло много шећера, јер сав силни скроб кога у хлебу, кромпиру, вариву и зељу једемо, претвара се када у уста и желудац дође у шећер и то не тршчани (обични шећер) већ у воћни и грожђани шећер и тада тек прелази у крв нашу те греје и храни тело наше. Када се пак зна да мед са изузетком неких малих делова, који отпадају на отров пчелињи, етерска уља, боју и т. д. није ништа друго, већ грожђани и воћни шећер, дакле баш састављен из оних врста ше ћера, у које се скроб ua и тршчани шећер растворити мора, да би се са крвљу т. ј. нашим телом сјединити могао, тада не треба доказивати даље да од свију врста шећера мед је најбољи за човека, јер је већ свареп, те непосредно прелази у крв човечју. Ко једе меда тај уштеђује своме желуцу сок а нарочито сону киселину, без које се тргаћани шеиер не може сварити и сјединити са телом нашим. Што чији желудац има мање соне киселине, тим му теже пада сваривање тршчанога шећера, односно растварање истога у воћни и грожђани шећер. А пошто се зна, да дечји желудац има врло мало соне киселине, то је јасно да не може ни сварити тршчани шећер као што треба, него несварен пролази кроз органе за за варење ; те према томе, не само да не храни тело као мед, већ врло често изазива разне болести у желуцу и цревима детињим. Ко мисли да овако суде само пчелари, нека прочита како о меду пишу и говоре Др. Бернер, Др. Шплинг, Денлер, Кнајп и многи други научењаци пе пчелари. Пре но што завршим морам напоменути, да мед нп зубима не шкоди, напротив мед их још чува, јер отров отров пчелињи, кога у сваком меду мање или више има, убија оне силне бактерије, које на зубима живе, те их кваре и упропашћују.

52