Srpski pčelar

Лањске су се годпне могли карловачки виноградари потпуно увјеритп, да пчела нпје штеточпња него зољевп, јер нијесу могли впдјети нпједне пчепе на гроздовпма, него само створену зољу. Један американски пчеларски лист донио је слику, која представља патос од кошнице, на којој лежи змпја облијепљена лемом. Змија је ушла у кошницу, па су је пчеле убиле убодпма а не могавши је изнијети из кошнице облијепише је лемом као што то увијек чине, да лешина не окужп кошнпце смрадом. У Ерду (Лика) је основана српска земљорадничка ладруга п од суда потврђена. А тако исто и у Плочи (Личкокрбавска жупанија).

$ о г rt А ć « У Австро-Угарској најстарија трговина са пче Ж лама- Барона Ротшица у Вајкслбургу у Крањској шаље w свој ценовник на српском језику свакоме на захте- W i*} вање бадава, а п ) јсФтину цену шаље Франко ђерзонке, плетаре, ројеве. истресаљке и све i праве нчеЖ ларске. Адреса : Ж Handelsbienenstand, BARON KOTSOHUTZ О zu Weixelburg in Krain. 4—5

80

За све што ce тиче администрације од I. јануара 1903. треба се обра Ћати на „Орпсну пчеларску задругу у Руми“. Рунописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на: Уредништво „СРПСНОГА ПЧЕЛАРА“ у Нарловце. Власник и издавалац Српска Пчеларска задруга у Руми. Штамиа Српске Манастирске Штампарије. 7. V. 1908.