Srpski pčelar

X Елдорадо (рај) за пчеле. У Америци у држави Мисури је прави рај и за пчеле и за пчелара. Паша траје непрекидно целе године. Ко пма десет кошнпца, па ако је самац, ложе жпветп од добптка са тих десет кошница. Ко има 100 кошница, тај може породицу да издржава на се искључиво пчеларством бавио. Нове српсне земљорадничке задруге ооноване и од суда потврђене у Бега Св. Ђурђу (торонталска жупанија) п у Двеки торонталска жупанија).

Питања и одговори.

Пит. 32. Да повећам пчелпњак, купно сам јесенас неколико плетара ради ројења, алп две од њпх пмају мало меда, те ћу их морати већ сада почети хранити. Стари један овдашњи кованџија, каже ми, да кошнице окренем на батак, па да им свако вече по саћу полијем кашику две меда. Али ја имам и друга посла, па ми је то дангубно, свакп дан уноситп кошнице у собу и тако их хранити. Молим одговорите ми, могу ли се илетаре како друкчије хранити ? Одг. Кошяицама, којима у ово доба нестане меда, биле опе плетаре пли ђерзонке, треба на једанпут или у двапут дати толико, да имају задоста до прве паше. Оно што вам је рекао ваш стари пчелар, више је налик на спекулативно прихрањмвање, него на прихрањивање из нужде, јер онакпм прпхрањпвањем, држите и матицу и пчеле у раздраженом стању, а то се не сме у зимње доба радити. Ваше плетаре најбоље ћете прихранпти овако: у топлој кухарници или соби, прострите по земљп танку крпу толико велику, да можете њоме повезати кошницу. На ту крпу метните тањир млака меда, по којем сте посули нагусто исецкане сламе. За тим унесите уиутра кошницу, којој треба меда, па поклопите њоме тањпр на крпи, а крпу скупите око кошнице попашите је канапом, да се не би пчеле разлетале. Ако је саће јако кратко, а вп на крпу прво насложите толико високо дашчица или цигаља, да саће допире скоро до цигаља, За тим на цигље метните тањир с медом п све то покрите кошницом. Пчеле ће преко ноћ однети мед горе у саће и биће за дуже време мирне. Ако пчеле преко ноћ не однесу сав мед ив тањира, а ви их и сутра дан оставите, догод сав мед не покупе. Да пчеле брже осете и сиђу на мед, можете на н>их канути неколико капи меда. Још боље ће пчеле оживетп, ако цигље под тањиром мало, али не сувише, загрејете. Када кошници дате меда колико јој треба, опет ћете је однети на њено место, на пчелпњак. Ъ. К.

208

За све што се тиче администрације од I. јануара треба се обра Ћати на „Српску пчеларску задругу у Руми“ХРукописц, књиго и листове у замену и друго што се тиче љати на: Уредништво „СРПСНОГА \ Влаеник и издавалац Српска у Штампа Срдске Манастирске Штампарије ’