Srpski pčelar

мучи, особито почетник, јер то су обично већ сасвим пропала друштва. Како се и њима може номоћи, наћи ће читалац у »Српском Пчелару« од 1912. у бр. 7. Матица може бити и јалова т. ј. да не леже никаква јаја в. чистац, а има случајева и кад матица носи јалова јаја чисце, из којих се ништа не излеже. (Наставиће се).

Ђ. Коларовић.

Паметар.

t Примислав (Прима) Хр. Димитријеви4. У покојнику изгубили су пчелари наше славне Шумадије својега врлога друга, а »Српска Пчеларска Задруга« у Руми, својега вреднога члана. Покојни Прима био је мајстор Војно-Техничкога Завода у Крагујевцу. Пре 20 година свршио је пчеларски течај у Топчидеру, а по том и у Хановеру у Немачкој. Пре ратова радио је на великом пчелињаку својега оца Христифора. Ратном пустошењу пао је као жртва и овај лепи пчелињак, за којим је наш покојник жалио. Честитом човеку, добром другу и одушевљеном пчелару Прими Хр. Димитријевићу, нека је лака земља и вечна памет!

Разне вести.

t Барон Ротшиц, Вишњагора. Умро је још г. 1912. Познат је био у пчеларском свету, јер је на све стране разашиљао крањске пчеле, пчеларске справе, вештачко саће и т. д. Мало је у нас старијих пчелара, који нису од њега наручивали пчеларске справе. Радио је и на пчеларској књижевности и издао је више књига: 1.) »Illustr. Bienenzuchtbetrieb«. 2.) »Volks- u. Mobilzucht der Krainer Biene,« и 3.) »Die erprobte Honigkochin«. Год. 1872. основао je »Čebelarsko društvo za Kranjsko« и био првињегов председник. Утовреме je издавао лист »Slovenska čebela«. Год. 1875. из политичких разлога иступио је из друштва и после се нпје више у јавности јављао. (»Slov. čebeler«).

t Dr. 0. C. Miller. Један од најчувенијих американских пчелара Dr. Милер умро је 4 септ. 1920. у 89. години живота. Пчелариоје више за друге него за себе, јер је био колико велик као пчелар, толико велики и као човек. Зато је високо поштован ц његова реч у пчеларским несугласицама била је одлучна. Од г. 1870. био је стални сарадник на највећем американском пчеларском листу »Amerikan Bee-Journal«, а написао је и више књига о пчеларству. Није тежио да се богати од пчеларења, али је уживао и радовао се, кад су други, које је он учио, добивали милијуне за мед. Слава му! (По »Slov. čebeler«-y).

Изложба узорака у Новом Саду. Привредни кругови Новога Сада спремају велику изложбу домаћих производа. Изложба ће бити од 11. —26. августа о г. Интересовање за ову прву велику из-

123