Srpski pčelar

Још нешто не смемо заборавити. Крај свију нас и наше добре воље ; »Српски Пчелар« умреће, ако не буде имао хлеба, а хлеб је његов, као и свакога листа преишлата. Не буде ли тога, мораћемо нашим читаоцима отпевати у хору: »Је л’ вам жао што се растајемо?« па перо на мастионицу.

Г. Ж. Л. у Р. Хвала на искреним честиткама и лепим жељама. II вама сам одговорио овим што сам мало час рекао. Добро би било, кад би, као што ви желите, могао лист излазити два пута месечно. Али о томе за сада не може бити на говора, као што сте могли видети из 9. броја.

Ђ. Коларовић.

Разне вести*.

Немила вест. »Jugoslavenska Pčela« (бр. 7. и 8.) и »Slovenski Cebeler« (бр. 7.) донели су неугодну вест, да министарство за пољску привреду и воде, неће давати шећер за ирихрањивање ичела, а неће га давати зато, да се не би употребио за друге сврхе. То ће рећи, да не би пчелари добивеним шећером сладили каву, а пчеларице месиле посластице. Пчелари, помозите сами себи, али одмах, јер је већ крајње време!

Друго издање ~Amerikanke“ Јована ЖивановиБа. »Хрв. Славон. пчеларско друштво« у Осеку хоће да приреди 11. издање те корисне књижице, па уредништво »Hrvatske Pčele« лепим позивом на претплату позива све оне да се јаве, који желе да имају ту књижицу, која и данас има пуну вредност. Цена ће јој бити до 10 Дин. Новац не треба у напред слати, него се треба само дописницом пријавити. Будући многи читаоци овога листа пчеларе са американком профес. Јов. Живановића, препоручујемо свима, да набаве ову књижицу, из које ће научити, како се американком пчелари.

Питања и одговори.

Пит. 31. Закаснио сам са прихрањивањем својих 45 кошница. Па како немам ни судова згодних за прихрањивање, а ни времена да у вече мед додајем, а изјутра да судове вадим из кошница, ја сам скухани шећер налио у саће, па саће поделио кошницама. Не знам хоће ли то бити добро, јер за 12 година откако пчеларим, нисам никад морао прихрањивати, па зато и немам судова за прихрањивање. Бринем се, како ће ми пчеле презимити. Мој кум ме је наговорио, да налијем шећер у саће.

*) Обе ове вести требале су ући у 9. број, али су нехотице у штампарији или превиђене или забачене. На „Немилу вест“ упућујем читаоце у 9бр. ст. 138. Гл. Ур.

157