Srpski pčelar

Приморска пчеларска задруга на Сушаку. Сушак добија из дан у дан све већи број разних корисних друштвених организација. Тако је, пре неки дан овде основана и Прва пчеларска задруга С. 0. У. Она је почела свој рад на градком тргу, где се већ продаје мед на eeiie и мање количине. Добро би било да и наше пчеларске задруге отворе трговине са медом.

IX. Конгрес привредних комора. У свечаној сали Старог Универзитета одржан је 13. и 14 септембра о. г. IX. конгрес привредних комора и других важнијих организација. Конгрес је отворио г. Милутин Станојевић претседник Београдске Трговачке коморе. После поздрава г. претседник поднео је реферат о нашој пољопривредној производњи и какове мере треба предузети да се иста унапреди. У реферату изнео је, да „за унапређење пчеларства предвиђено је у овој години 100.000 дин. Пчеларство је врло корисно, али код нас већим делом примитивно. Од око 610.000 кошница има старинских 395.000. Да се до меда доће морају се пчеле поубијати, а то је дивљачки и штетно", А г. Драгутин Димитријевић генерални директор Министарства пошта у пензији, поднео реферат о пчеларству. У место 465.000 требало би да имамо милион кошница. Годишње би производили 20-30 милиона килограма меда у вредности 350-400 милиона динара. Европо троши врло много меда и увози га из Америке. Поред тога велика је корист од пчела због оплађивања воћа. Радујемо се кад се привредницн интересују за пчеларство, а добро би било, да се затражи од г. Министра пољопривреде, да се у Министарству пољопривреде постави један искусан пчелар за референта, и да се у свима бановинама поставе учитељи пчеларства, који ће путовати и давати поуке о пчеларству.

Пчеларске вести.

Опорезовање пчеларства течевином. Одељење пореза Министарства финансија упутило је распис свима финансијским дирекцијама и финансијским инспекторатима о поступку у погледу опорезивања пчеларства течевином. Да би се у том погледу разнолико и погрешно примењивање Закона отклонило, према наређењу Одељења пореза у будуће поступаће се на овај начин:

Мед вештачки, фалсифицирани није храњив, нема витамина и шкоди здрављу.

159