Srpski pčelar

Дали је бијели мед најбољи?

ИГЊАТ НОВАКОВИЋ, МАРКУШИЦА.

У најновије време ушло је у обичај да је бијели мед најбољи, ма да ова нестварна идеологија није нити може бити са научног гледишта доказана ни оправдана. И публика и трговци само за бијелим медом чезну, а жућкастоцрвенкасти мед само ће понеко од публике купити онда, ако га добије у пол циене; а трговине неће га никако, ма да боја меда не одлучује на квалитету ниуком погледу. Када сам почео пчеларити и мед продавати прије 40 година, онда се тако исто зазирало од бијелога меда, као што данас зазире од жућкасто-црвенкастог и т. д. Из тога слиједи, да свијет ужива у вјечној промјени у свему па и у боји меда, ua било то боље или горе, то је њима свеједно. Има додуше и данас по које паметно чељаде које зна рећи: „Свеједно мед-мед“, и ти посве исправно сваћају и знају да је сваки зрели и добро очишћени мед једнако добар, па био он какве му драго боје. Бијели се мед у нашим крајевима добива с пролећа од репице (олаја) и багремове паше, а пред јесен од дивљег босиљка, и сад настаје питање: по чему је тај бијели мед бољи од жућкастог липовог, и црвенкастог јесенскога меда, који се добива од разног ливадског и другог медоносног јесенскога цвијећа? Валда зато, што је бијел?! Бијели је мед само онда посве бијел, ако је прије времена изврцан, а чим је у саћу дозрео, онда је и он колико-толико жућкаст.*) Блиједобијели је мед дакле незрео, стога је он квалитативно још лошији од жућкасто-црвенкастих медова, а не да је бољи. Тко у то не вјерује, нека изванредно блиједо-бијеле медове даде у кемиску лабораторију на истраживање, па ће се освједочити можда и о каквим патворинама, а не само о његовој природној квалитети. Боје биелога и жућкасто-црвенкастога меда могу се згодно присподобити бојама бијелога и црвенога вина, која су само по боји различита, а по квалитети су једнака. Из тога слиједи, да боја не одлучује на каквоћу ни код вина, а код меда ни поготову, него само на различитост појединих боја. Боја бијелога меда омогућује још и продају патворенг меда, јер је сличан шпецијама, од којих се патворени мед произвађа, и под именом правога бијелога меда продаје. Да се патворине заиста увлаче у промет на име тобожњег бијелога меда најбољије доказ, што тај тобожњи бијели мед сваким даном све више у продаји преовлађује, мада се од свеукупног медоносног дрвља и биља тек једна петина бијелога меда добива. Данашња се шпекулација зна с наћи у *) Босиљкобац је бео, aho је помешан с другим онда је жућћаст

140