Srpski pčelar

2) Медно вино од огрозда.

5. Медно вино од купина.

4. Медно вино од малина.

5. Медно вино од јагода.

б. Медно вино од дудова.

7, Медно вино од боровнице бруснице. (Vaccinium Myrtillus).

И вино од огрозда има лепу арому. Оно има мање киселине а више шећера но вино од рибизли. Због тога неки соку од огрозда додају */ 5 сока од рибизли. Добро се вино од огрозда добива мешавином З 5 килограма сока од огрозда са 2 5 кграма меда разблаженог у 5 литара воде, уз додатак 2 грама винске киселине.

Добро и лепо вино од купина се рекламира као вино пуно гвожђа. Али ће се још привлачније вино од купина добити мешавином 4 литре сока од купина са 1 литром сока од рибизли. Овако смешаном соку дода се 4 кграма разблаженог меда у 6 литара воде, уз додатак 3 грама винске киселине и 2 грама винског кваса.

Измеша се З 5 литре сока од црвених малина са Ј / 2 литре сока од рибизли. Овако смешаном соку дода се 2 5 грама меда разблаженог у 4 литре воде, уз додатак 2 грама винске киселине и 2 грама винског кваса.

Измеша се 8 литара сока од ливадских и шумских јагода са 6 килограма разблаженог меда у 6 литара воде, уз додатак 4 грама винске киселине, 3 грама винског кваса и 2 грама танина.

Измеша се 5 литара сока од белих дудова 1 литра сока од црних дудова и 1 литра сока од рибизла. Овако смешаном соку дода се 5 кграма разблаженог меда у 5 литара воде, уз додатак 4 грама винске киселине, 3 грама винског кваса и 2 грама танина.

Свеже зреле бобице ове мале дрвенасте биљке слатке су и укусне за јело. Сок је нешкодљиво средство за бојадисање пића. Бобице се мећу и у ракију и вино. Такво се пиће пије противу катара у цревима, нервних болести и за окрепљење стомака. Чај од сувих бобица лек је противу пролива.*) Бобице намењене за справљање медног вина пре гњечења треба скувати. Гњечењем добивена 3 литра сока измешају се са 3 кграма разблаженог меда у 4 литре воде, уз *) В. Ј. Српски пчелар ХХIП. 1926 г. стр. 74.

166