Srpski sion

Б р . 52.

„СРПСКИ сионл

С тр . 847.

ПОЗИВ. Пошто сам спремио „ Уч.евнц Основу" за чети ри разреди односно са једном учитељском силом да штамнати дадем ћирилицом и латиницом и то на једном табаку тако, да се може у оквир метнути ; то овим позивам н. н. г.г. учитеље (учичељице) да ми изволе најдуже до 1. Фебруара

1892. пријавити се, тко такову жели имати, да могу знати колико ћу штамнати дати Цена ће бити једном табаку по свој прилици 20 новчића. С ноштовањем Светозар Бата Топалови!, Иошта : Илок. учитељ у ВиаиЛу.

!ЗвГ- ЧИТДОЦИМД НА ЗНАЊЕ. ~ан Оа овим бројем завршен је, Божјом помоћу, први годишњи течај „Српског Сиона". У колико је лист овај одговорио своме задатку, нека пресуде читаоци. Приметити нам је само, да се од новог подузећа овог није могло ни очекивати, да ће у самом почетку своме — у потпуном смислу постићи своју цел. Учињено је, колико се у први мах учинити могло, те држимо, да не ћемо бити постидни. Но констатовати ваља: да је учињен почетак — да је ударен темељ опстанку овог«, црквеног гласила, које смо толико желелн и које је тако нужно за нашу цркву и наше автономне нотребе. Да би се пак лист овај — по жељи Његове Светости г. патријарха српског Георгија — што већма подигао и унапредио, те да би што боље одговорио својој цели, попуниће се и појачаће се уредннштво још једним чланом. На име, уз дојакошаег уредника ступи&е у уредништво од нове године и јеромонах г. Сергије Шакрак-Нини&, консисторијски бележник епархије бачке, који је радио у овоме листу и који је српском читалачком свету већ довољно познат са свога рада на пољу наше духовне књижевности. А постарано је такођер, да се умножи и број сурадника. Позивајући велештовано свештенство наше, српске цркене општине и осгалу читалачку публику, да се и за годину 1892. претплатом одазову, захваљујемо најтоплије свима честитим сурадницима нашим на дојакошњој моралној потлори њиховој и молимо их, да овај орган за нашу духовну књижевнЈСТ и на даље својим радом потпомажу. У Новом Саду 26. декембра 1891. УРЕДНИШТВО „СРНСКОГ ОИОНА."

ОГЛАСИ.

Бр. 1"»70. ех. 1891. Е. К. 584. СТЕЧДЈ. 3 ,,, На парохију војнићку, протопопију Будачку, овије.4 се расписује стечај. Интеркалара нема. Рок пријавама до половице Јануара 1892 Из сједнице Епархијске консисторпје, др жане у Илашком 28. Новембра (10. Децл 1891. Епархијска Консиеторија Горњо-Карловачка.

Бр. 1576. ех 1891. Е. К. 598. е л и к т. 4 з-, Сгамена, жена Петра Вукелића, к. бр. 40. из Јање Горе. пар хије н онћине ГГлашчанске, котара огулинскога, жупаније Модрушко-Ријечке, која је свој завичај и свога законитога су-:руга оставила, и у свијет отишла, позивље се овијем да се, у року од три мјесеца, или иисмено, или главом овој Консисторији цриЈави; иначе ће се и без ње у бракоразводној парници, коју је, против ње, супруг јој Петар нодигао, по закону даље ноступати. Из оједнице Енархијске Консисторије, држане у Плашком 28. Новембра (10. Децембра) 1891. Епархијска Коноисторија Горн>о-Карловачка.