Srpski sion

С тр . 836.

„СРПСКИ сион. а

Б р . 52.

иконе, јер их све више ио нашнм кућама има ; но како се у довољној мери не разбира у томе, која је икона православна, која одговара духу св. иравославља, и како поред тога још већпна нашег срнског православног света не зна ни читати то по својој горе споменутој љубави према иконама, купује све више и више неиравославних икона, које му несавесни и спекулативни (да не кажем још и можда у чијој служби?!) продавци као нраво славне престављају и продају! А што је још жалосније. много се налази икона у нашим кућама — да бог-ме неправославних — са натписом и нотписом латинидом а изопаченим црквено словенским језиком, или баш и називом римокатоличким! Сваком приликом, обилазећи домове својих парохијана, чинио сам их нажљи вима на ту немилу и жалосну па и опасну појаву, и увек ми одговор беше, да других икона и друкчнјих по мали новац нема нигде на продају, а ових и оваких, као што их имају, може се добити на тако рећи свпма и недељним и годишњим сајмовима.

Срби продавцп и растуриваш пкоиа у православном духу изведених, поред тога што би задовољилп душевну потре бу своје једнокрвне и једноверне браће, а тпме св. нашем нравослављу много користили, не би никако имали материјалннх жртава да принесу, кад бн довољно продуцирали православних икона по израдп (а не по духу) онаких, као што се може видети римокатоличких икона по сноменутим сајмовима! Браћо свештеници, г пастири добри" свога народа, чувари и браничи св. нам православља, пуну сво.ју пажњу обраћајмо тој немилој и жалосној појави, што се у јагњећој кожи тако „невино" увлачи у домове нам срнске! Обраћајмо нажњу и бранимо своје стадо! Чувајмо сви који год знамо и можемо свето православље и у оних, којп не знају па не могу, јер и онако разпе про паганде силно раде иротпв њега! У Тителу нред рођење Спаса Хрп ста 1891. Емил Степанов.

К *»4-

гтарох.

ПРЕДЛОГ ЗА У Р Е Д Б У о устројству православне српске народно-црквене автономије у области карловачке православне српске митрополије.

(Свршетак.)

Глава XX 0 православним српским народ.-црквеним фондовима, повереним митро полијској управи и њиховој цели. §. 4УЗ. 11 од митрополијском управом стоје следећи српски православни народно-црквени фондови : 1.) Ненрикосновени фонд, 2.) клирикални школски фонд , спојени са до садањим школским фондом, 3.) фонд за основне сриске школе, 4.) јерархијски фонд, 5.) манастирски фонд, 6.) мировински фонд за свештеничке удовице и сирочад, 7.) мировински фонд за српске вероисповедне народне учитеље и њихове удовице и сирочад, и 8.) мировински фонд за ерпске народноцрквене чиновнике и проФесоре средњих и ви пшх школа и препарандија и њихове удовице и сирочад

§. 491. Неприкосновени фонд служи на под &ирење иотреба епископских дотација и резиденција и на подмирење управних трошкова сри. прав. народ. цркв митрополитског Савета, еиархијских унрава, но на ово последње донде. докле се не створе на ту цел епархијски фондови. §. 495. Клирикални школски фонд служи на подмирење потреба срп. прав. народно-црквеног Школског Савета, српских православиих богословских и учитељских школа и семинарија и средњих училишта. §. 496. Садањи школски фонд претвара се у фонд за српске основне школе и служи на пспомагање срнских вероисноведних оеновннх школа. §. 497. Јерархијском Фонду је цел, да се из њега нодмирују — у колико то не би могле поједине српске православне црквене општине потребе дотације потпора и мировина оскудно снабдевеног и душевно и телесно немоћног, те