Srpski sion

С тр . 348.

„С рпски сион. и

ОГЛАС ДРАЖВЕ 5-2, 2 — 2 На основу скупштинског закл^учка српске православне цркв. шк. ошптине, — а усљед одобрења слав. еиарх. управе у Темишвару расписује се минуендо дражба на дан 31. маја (12. јуна) 1892 год. у 2 часа по подне ради подизања торња на ов. срп. правос. цркви. За дунђерски посао 1290 Фор. За ковачки посао 75 „ За казанџијски посао \ 2197 За златарски посао ) _ ' ' ' " Свега 3562 ®ор. Уз следеће услове: да је подузимач обвезан са 10° 0 — за рад добивеног новца — гарантовати за доброту торња кроз 3 год.; да је обвезан — од за рад добивеног новца — 1 1 /*% уступити стручном прегледаоцу. Општина задржава право новерења посла. Ближа условља могу се дознати на дан дражбе. У С р п. Елемиру 6. маја 1892. год. Председништво, СТЕЧАЈ. 65> 2 _з На КетФељској срп. основној мешовитој школи има се стално попунити учитељско место, са којим је скончана следећа плата: 400 Фор. а. вр. у готовом новцу, 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порцију плаКа, у нме паушала 10 Фор., у име огрева 3 хвата тврдих дрва и 3 хвата сламе, од погреба где позван буде 1 Фор.; осим тога слободан стан у школској згради и башта. Учитељ је дужан све законом прописане предмете предавати, децу појању поучавати, у цркви за десном певницом појати и перовођске дужности бесплатно вршити. Компетенти имају доказати да су православни Срби, оспособљени учитељи и да су испит из мађарског језика положили. Новоизабрани учитељ наступиће своје звање почетком идуће школ. год. Рок стечају траје до Петрова дана, ког ће се дана и избор обавити. Из редовне седнице срп. прав. школског одбора, држане у КетФељу 8-ог маја 1892 год. Светозар С. Ајваз Васа Фемић, перовођа. председник.

СТЕЧАЈ

50, 3-3

на уиражњено учитељско место при српској вероисповедној школи у III и к л о ш у (Барања). Годишља плата је 500 Фор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у напред издаје, и 21 ®ор. нз варошке касе у име тако зване шегртске школе. Осим тога слободан стан са 2 собе и кујном, мала кујнска башта и 3 хвата тврдих дрва за огрев. бд великог укопа и иарастоса по 1 Фор., а од венчанице и малог укопа по 50 новчића. Дужност је учитељу осим предавања прописаних предмета у свакидањој и повторној школи, и појања у цркви и ван цркве, још и нриљежно обучавање деце у црквеном појању, и вођење пера у општпнским седницама. Компетовати могу само оспособл^ени учитељи, који су испит из мађарског језика положили. Рок стечају је 25. мај. Молбенице са сведоџбама нека се на потписани црквено-школски одбор упуте. Из седнице црквено-школског одбора у Шиклошу 26. априла 1892. год. држане. ' Председништво.

42,

БЛАТНО КУПАТИЛО У МЕЛЕНЦИ (у торонталској жупанији, жељезничка отаница) отвара се 1. (13.)маја и траје до 3. (15.) септембра. Ово купатило препоручује се свима онима који пате: од шкроФула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болести и т. д. Част је управном одбору штов. посетиоце купатила и о томе известити, да се за доброг гостионичара побринуо. За даље извешће ваља се обратити на

У М е л е н ц и, априла 1892.

Управни одбор купатила.

„Српски Сион" излази сваке недељб на великом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 ®ор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије прима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројевн стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкол српској књижари и штамнарији Браће М Ноповића на главној пијаци, а рукописи уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве нлаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут по 30 новч. Рукониси се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.