Srpski sion

С тр. 364.

„СРПСКИ СИОН."

В р. 22.

На упражњену нарохију у Баји у отвореном стечајном 110ку пријавило се 5 компетената, који су сви к' иабору припуштени. — 12.) Молбеница цркв. огпптине у Турији управљена на високосл. Саборски Одбор ради реактив.иран.а залишне иарох. сесије, како би се у Турији још једно парохијско место установити могло, спровешће се с топлом преиоруком високосл. Саборском Одбору на повол.но решење. — Осим тога расправљани су и решавани предмети, који се односе иа бракоразводне нарнице. Свега је расирављено нреко 70 предмета.

Бр. 18

1892.

0 Г /1 А С И.

СТЕЧАЈ.

Ради сталног попуњења упражњеног места учитељице у српско-народној, вероисповедној, основној школи у Темишвару у предграђу Фабрици овим се отвара стечај. Са тим учитељским местом скопчани су приходи који следе : у име основне учитељске плаће 500 Фор ; за наставу у ноФторној школи 60 Фор; за школску послугу 36 Фор ; у име паушала за писање 8 Фор ; из легата Рожиног 3.78 Фор ; из легата Предовићевог 11.34 Фор ; 6 хвата тврдих дрва, којима је учител.ицд дужна и школу гре • јати, и слободан стан. У дужност учитељици ставља се предавање свих школском уредбом прописаних иредмета, настављање у поФторној школи као и иредавање женског ручног рада. Компетенткиње имају исказати потпуно оспособљење са учитељске школе сомборске и оспособљење за предавање мађарског језика. Рок стечају траје до Петрова дне (29. јуна но стар.). Из седнице заједн. градско -Фабричког школ ског одбора, држане у Т е м и ш в а р у 27. анрила (9. маја) 1892 Душан Берић, Коста Стевановић. перовођа председник зај>-дн. школ одбора.

61, 1—3

0 Г Л А С. 59 ' Ради онравке српско-правоелавне цркве у Џутинцима овим се расппсује на мањак дражба, која ће се држати 7. (19.) јуиа о. г. у два сата после нодне. Прорачун је: За зидарски посао 600 Фор. За столарски посао 150 „ За лимарски посао 50 „ Свега 800 Фор. Сви који би желели предузети поменути. носао, нек изволе у речено време на дражбу доћи. У Путинцима 15. маја 1892. год. Дрквени одбор. СТЕЧАЈ. 65 , з-з На КетФељекој сри. основној мешовитој школи има се етално нопунити учитељеко место, са којим је екопчана следећа плата: 400 Фор. а. вр. у готовом новцу, 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порцију плаћа, у име паушала 10 Фор., у име огрева 3 хвата тврдих дрва и 3 хвата сламе, од погреба где позван буде 1 ®ор.; осим тога слободан стан у школској згради и башта. Учитељ је дужан све законом иропиеане нредмете предавати, децу појању поучавати, у цркви за десном певницом појати и перовођске дужности бесплатно вршити. Компетенти имају доказати да су правоелавни Срби, оспособљени учитељи и да су иепит из мађарског језика положили. Новоизабрани учител. настуниће своје звање почетком итл-ће гико.г. год. Рок стечаЈу траЈе до Петрова дана, ког ће се дана и избор обавити. Из редовне седниЦе срп. прав. школског одбора, држане у Кет®ељу 8-ог маја 1892 год. Светозар С. Ајваз Ваеа Фежић, леровођа. предеедник СТЕЧАЈ. Ради попуњења парох-помоћннчког меета у Добрици, са платом пете класе. Молитељи имају своје ваљано инструјисане прозбе, путем својих власти, најдуже до 1. (13.) јула 1892. овој Консисторији послати. Из седнице еиарх. Консисторије у Вршцу 27. аирила (9. маја) 1892. држане.

&

II 5

„Српскн Сноп" излази сваке иедеље на великом табаку. Цепа му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину иа годину 4 Фор., на но године 2 Фор. # а иа четврт године 1 ®ор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претилату књпжара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Прегнлата н огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Ераће М ионовића на главној иијаци, а рукописп уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.