Srpski sion

С тр . 500.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 29.

Који жели ово место получити, има исказати, да је Србин православне вере, и да одговара свима законом пронисаним захтевима. Молбенице са дотичним школским и осталим сведоџбама снабдевене, имају се управити на местни школски одбор, у течају од шест недеља, иочињући од нрвог увршћења овог стечаја у дотичним листовима. Из седнице местног школског одбора српске сенћанске православне црквене општине, држане 23. јуна 1892. год. Ђ. Теодоровић, Ђура Пецарски, перовођа. председник.

СТЕЧАЈ.

90, 3—3

У Српском Чанаду — у Торонталу — упражњено је место учитеља на вероисповедној мушкој школи српској. — Годишња плата је учитељска у готовом 510 Фор., за повторну школу За мушку децу 20 Фор., два ланца ораће земље од 1600 Ц Фати, једна чуранска башта, слободан стан са огревом за школску дворану и учитељски стан, у име паушала 4 Фор. а од укона где буде нозван 1 ®ор. Изабрани учитељ дужан је све законом прописане предмете предавати, у цркви недељом и нразницима појати, и ученике своје у пјенију обучавати. Проситељи који би вољни били исто место получити, нека молбенице своје са нужним сведочбама до 13. (25.) августа о. г. местном школском одбору пошаљу, којег ће се дана и избор обавити; ко се лично претстави, и у цркви своје знање у појању осведочи, узеће се у обзир. Двориште школско не сме за башту употребити, Из седнице местног школског одбора у Срп. Чанадн држане дана 28. јуна (10. јула) 1892. Школски Одбор.

Бр. 512.

СТЕЧАЈ.

87,

брим успјехом најмање четири гимназијална разреда, а првенство имају синовп Епархије ове. Молбенице имаду се подг» ? Л^и епархијском школском одбору овом најкаснчје до 18. (30)

августа о. г.

Ј

Из сједнице епархијског школског одбора у ^ Пакрацу 16. (28.) јунија 1892. Епарх. школ. одбор пакрачки.

Е. 896.

I. 169.

СТЕЧАЈ.

89, 3—3

Ради попуњења места системизованог нротопресвитерског капелана у Панчеву, са којим су скопчана берива: 1.) уживање полу сесије у натури, 2.) у име бира 150 Фор., 3.) у име штоларине до 250 Фор. и 4.). из проповедничког Фонда 50 Фор. Молитељи имају своје ваљано инструисане прозбе иутем својих власти, најдуже до 1. (13.) августа 1892. овој консисторији послати. Из седнице епарх консисторије у Вршцу 22. јуна (4. јула) 1892. држане.

СТЕЧАЈ

98, 2—3

ш, о. 15. Исиисује се стечај на два стипендијека мјеста из препарандске закладе Епархије пакрачке по 200 Фор. за ученике, који ће да полазе учитељску школу, посље које су дужни учитељевати најмање шест година на којој од овоепархијских школа са православном дјецом. Конкуренти морају бити Срби, цравославне вјере, и имати свједоџбу, да су сврншли с до-

На упражњеној вероисповедној школи у Срп. Ст. Мартону ради сталног попуњена отвара се стечај са платом од 400 ф . а. вр. у новцу, 3 1 / а ланца ораће земље, на коју учитељ норез и друге пристојбе плаћа, 4 Фата тврдих дрва за огрев, сламе за огрев школе по потреби, за перовођство 10 ф . ав., паушала 5 ф., од сваког погреба где позван буде 50 новчића, слободан стан од две собе, кујне, штале и баште. Изабраном учитељу у дужност спада школском уредбом прописане нредмете предавати, у св. цркви за певницом појати, школску децу у црквеном појању обучавати и повторну школу држати. Оспоеобљени који имају исказати да су учитељску школу у Сомбору свршили и исиит из мађарског језика положили, нека нзволе своје добро снабдевене молбенице са сведоџбама до15. августа т. г. овомесном школ. одбору иослати. Који се лично представе имају првенство. Из седнице црк. школ. одбора у С р п. С т. Мартону држане 24 јуна 1892. Филип Милутиновић, Иса Кнежевић, перовођа. подпредседник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цеиа му је: Ва Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на но године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За. стране земље на годину 5 Фор. Из Србије прима нретнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претилата и огласи шаљу се издавачкол српској књижари и штампарији Браће М Ооповића на главној нијаци, а рукониси уредништву „ Срн. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут но 30 новч. Рукописи се не враћају.

Ж.здање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.

Ги?

4 / :