Srpski sion

Стр. 758.

„СРПСКИ СИОН."

Вр. 44.

СТЕЧАЈ. 189,2-2 Пошто је наш учитељ на другом месту изабран то школски одбор Чокански расписује стечај аа учитеља. Плата је 850 ®р. на годину, из Фонда Марцибановог 10 Фр. — 3 ланца ораће земље на коју учитељ порезу плаћа, од велнко' 1 укопа 1 Фр. а од малог и парастоса 50 н. и сламе за огрев колико треба и слободан стан. Рок стечају до 26 октобра (Митров дан) којег дана ће се и избор обавити. Они који би ово место хтели заузети, нека пошљу своје сведоџбе на потписаног нредседника. Чока У1а 2еп(;а 8. октобра 1892 Ђура Стојанчев, председник. С Т Е Ч А Ј. 190 - 2 ~ 2 Овнм се расписује стечај на упражљено уч и т е љ с к о м е с т о у Чобанцу. (Овоћаака, Рев! те§'уе и. ро8(а: Ротах.) Плата је учител,ска: 300 Фор. годишље, слободан стан, 3 / 4 јутра ораће земље, 2 хвата дрва и штоларни цриход крај свештеника до 15 Фор. годишње. Молитељи имају своје са сведоџбама о учитељској способности инструисане молбенице потписаном најдаље до 10. новембра о. г. иоднети. Из седнице сри. прав. цркв онштине у г Чобанцу, држане 4. октобра 1892. год. Димитриј е Милошевић, нарох и председник.

С Т Е Ч А Ј. »83, з-з Овим се расписује стечај на у г пражњено односно новоустановл.ено место учитеља на сриској четвороразредној, мешовнтој вероисповедној салашкој школи у г С е н т и, која се и.здржава из „закладе блажене успомене Ђене Б р а н о в а ч к о г и е у и р у г е м у И д е р ођене Вујић" Ово место салашког учитеља сенћанског, скопчано је у смислу опоруке и основног писма са годишњом платом од 500 Фор. а. вр. и у иовозиданим зградама, са слободним, из две собе, кујне, кућерка (шпајза), иодрума и тавана станом, са шталом и шупом. Ове зграде налазе се на землдшггу од два дистриктска ланца земље,

од којих један део сачињава авлију, а од другог дела дужан је учител. четврт ланца земље, у смислу основног писма, на воћарску и повртарску башту за обучавање школске деце употребити. Изабрани учитељ биће дужен у смислу иостојећих народно автономних уредаба, и законских определ.ења, звање своје одправљати, осим тога школску децу у веронауци и црквеном појању обучавати, даље. колико му према удал.ености те школе, околности донуштале буду, особито у пролеће и у јесен, са својом школском децом, кадикад свецем и недел.ом цркву посећивати, тамо као и остали учитељи појати, односно нојање иотпомагати и испомагати. Који жели ово место получити, има исказати, да је Србин православне вере, и да одговара свима законом прописаним захтевима. Молбенице са дотичним школским и осталим сведоџбама снабдевене, имају се управити на местни школски одбор, у течају од шест недеља, почињући од ирвог увршћења овог стечаја у дотичним листовима. Из седнице местног школског одбора српске сенћанске православне црквене општине, држане 15. септ. 1892. год. Ђ. Теодоровић, Баса Вујић, перовођа председник.

СТЕЧАЈ. 188,2-3 Неизноиовањем Мирка Марјановића учитеља, остаје штацнја учитељска у КишФалуби упражњена. Плата учитељева јесте: 1.) 300 Фор. 2.) За повторну школу 40 Фор. 3.) За неровођство 20 Фор. 4.) Од укона и венчања 40 новч. 5.) Три ланца оранице. 6.) Четир хвата тврдих дрва и 7.) Стан са две собе, кујном, комором, подрумом, шталом, најтом и баштом од 3 / 4 ланца, Учитељ је дужан — уз школске дужности — у цркви, и ван цркве уз свештеника појачку дужност вршити, у скупштинским и одборским седннцама перо водити и рачунарске послове у опћини обављати. Рок стечају је 15-ти новем. т. г. У КишФалуби 4-ог октобра 1892. (К181' а I и <1, Вагапуа ш.) Председништво Школског Одбора.

„Српски Снои" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 ®ор., на но године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије прима претплату књнжара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

по 30 новч. Рукописи се не враћају.

Претплата и оглаеи шаљу се издавачкој српској књижари и штамнарији БраКе № Поповића на главној пијаци, а рукониси уредништву „ Срп. Сиона " уНовиСлд. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки нут 3|

Издање српске квижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.