Srpski sion

Бг. 50.

Стр. 889.

41 Ш ? ЈГ & (1 СтеФан Станковић) пар ох Дебелобрдски, Дне 20-ога новембра о. г. изволело се је промислу Свивишњега — пароха Дебелобрдскога преселити из временога у вјечни живот. Покојник је путујући у зимско вријеме од своје куће у Бунићу к парохијалној цркви у Дебелом Брду, добио болест, која га ево и у гроб свали. Живио је 63 године, а пословао у винограду Господњем преко 37 год. У пошљедње вријеме већ је тако био ослабио, да пикако није могао своје дужности свршавати; за то мује и еиархијска власт у Плашком додијелила личног помоћника Јована Будисављевића, коме је и управа парохије иредана. Покојник је био врло вриједан господар, врстан пријатељ, вјерни и искрени друг, а по спреми и свештеник. Послије њега остаје мимо удомљену и прошкрбљену дјецу удовица суируга са још једном неудомљеном ћерком. На покопу му скупио се је лијеи број пријатеља, знанаца, а многобројна паства његова, из уважења наспрам свога пастира скупила се да га до цркве, којој је толико година служио допрати, ту да се Богу за покој његове душе помоли и да цриој земљи, у огради црквеној, у иаручај преда тпјело његово. На оиијелу чинодјејствовао је високоиречасни г. нрота коренички Басилије Кнежевић са свештеницима Д а н о м Будисављевиће м, који се је у име свештенства и народа са неколико ријечи са покојником опростио, Андријом 3 о б е н и ц о м, протопресвитератским капеланом, Миланом Машићем, администратором иарохије бунићске и Ј о в а н о м Будисављевићем, администратором парохије Дебелобрдске. Дужпу и ношл.едњу пошту одао му је и комшија његов, брат и врли пријатељ, изнемогли и на очима обољели парох бунићеки, Стеван Кукић, који је оиијелу присуствовао. И тако лицем ни Баведење Пресвете Богоматере у 2 сата поелнје иодне, у огради цркве Дебелобрдске предадосмо тијело служитеља олтара Божјег, пароха Стеоана Станковића, а Богу се за уиокој његове душе помолисмо и молимо. Мир пенелу твоме а вјечни ти спомен међу иама! М. М.

0 Г Л А С И.

СТЕЧАЈ. 198,з-з Овим се раснисује стечај на једно упражњено стипендијско место у заклади народних добротвора, Луке Миланковића и сестре му Марије Петровићке, за слушаоце реалке или технике. Годишља је стипендија 500 ®ор. а добија се у десет месечних оброка. Првенство имају Новосађани. Молби ваља нрикључити : крштено писмо, сведоџбу о свршеним наукама, сведоџбу сиромаштва и лекарску сведоџбу. Молбе ваља упутити потписаном одбору. Рок стечају четир недеље од нрвог уврштења. У Новоме Саду 17. новембра 1892. Црквени одбор српеке православне црквено-школске опжтине новосадске.

€ Т Е Ч А Ј. 199 > 2 ~ 3 На овдашњој срп. прав. вел. гимназији има се ради обучавања ученика у ноталном певању и музици установити место стручног за то учите.ља са годишњом платом од 800. ®ор. а. вр. Који на то место компетовати желе, имају своје молбенице са сведоџбом о оспособљењу своме до коица децембра о. г. (по новом) подсаном Патронату поднети, Из седнице Патроната гимназије у Карловци 8. (20.) новембра 1892 д р ж а н е. Патронат срп. прав вел гимназије карловачке.

Бр. Е. 451. сх П Т Е Ч А Ј 200 ' 3 — 3 1892. К. 432. Расписује се стечај на упражњено место системизованог парох. иомоћника у Ђурђеву, са дотацијом V. разреда. Компетенти имају своје довољно биљеговане и сведоџбама поткрепљене молбенице путем предностављених власти најдаље до свршетка декембра о. г. потписаној консисторији поднети. Из консисторијске седнице еиархије бачке, држане у Нов. Саду 29. сеитембра 1892. РСонсисторија епа-рхије бачке.