Srpski sion

С тр . 906.

,СР1ТСКИ СИОН."

Б р . 51.

чекасмо. Мио нам је и зато, јер нам је он весник да ће и друге наше епархије — угледајући се на центар — што скорије издати своје шематизме, или боље рећи: извештаје. Адати извештаји што бољи буду, ми изложисмо некоја начела и напомене, које Ке се при састављању тих будућих извештаја моћи уважити. Цр- Хр. 0 Г Ј\ А С И. СТЕЧАЈ. 199,з-з На овдашњој срп. прав. вел. гимназији има се ради обучавања ученика у ноталном певању и музици установити место стручног за то учител>а са годишњом платом од 800 Фор. а. вр. Који на то место компетовати желе, имају своје молбенице са сведоџбом о оспособљењу своме до конца децембра о. г. (по новом) подсаном Патронату поднети И з с е д н и ц е П а т р о н а т а гимназије у Карловци 8. (20.) новембра 1892 д ржане. Патронат срп. прав. вел гимназије карловачке. ОГЛАС ДРАЖБЕ. 201, з-з Управа манастира Г р г е т е г а издаваће путем јавне дражбе дана 3. (15) децем. о. г. Поиашу као и Риболов у својој на Дунаву лежећој ади „Козјак" на три године под закуп. Сваки који дражби приступити жели, има 10% од извикане цене у име вадиума положити — Ближи услови могу се увек код управе видити. Дражба ће се обавити у 10 сати пре подне. Управа манастира Гргетега. 15ЗД - С Т Е Ч А Ј Гоз, з-з I. 232. Ради попуњења упразњеног иарохијског места у Кусићу, са платом трећег разреда. Конкуренти имају своје ваљано инструјисане молбенице — путем својих власти — најдуже до краја месеца децембра т. г. овој конзисторији послати. Из седнице еиарх. конзисторије у Вршцу 23 новембра (5. децембра) 1892. држане.

С Т Е Ч А Ј. 205, 2-3 На уиражњено место пароха у Сурдуку са платом IV. разреда, овим се отвара стечај. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им Протонрезвитера до конца децембра о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 15. (27.) новембра 1892. држане. Архидијецезална Консисторија.

Број : 108 из 1892

С Т Е Ч А Ј.

204, 2—3

зап. школ. одбора. Усљед решења в. кикиндског српског школског одбора, донесеног у данашњој седници под

оројем

108 из 1892.

овим се расписује стечаЈ наЈед-

но учитељско место на српским народним вероисповедним школама у Вел. Кикинди. Са овим местом скопчанаје годшнња плата од 550 Фор. а. вр., слободан стан у нарави и 41/ з ланца земље, на коју земљу учитељ иорезу и све јавне терете плаћа ван одкупа, — или 550 Фор. а. вр. годишње плате и 200 ®ор. а. вр. у име станарине без земље. Дужности су проиисане високом школском урсдбом, а осим тога дужан је учитељ у цркви нојати. Од проситеља тражи се осим оспособљења, високом школском уредбом прописаног, и оснособљење из мађареког ј ~езика. Потписани школски одбор задржава себи право, да према потреби додели разред нзабраном учитељу, а тако исто задржава себи право, да одреди и то, хоће-ли изабрани учитељ добити стан у нарави и 4 Ј / а ланца земље, или осим плате годишње јоште само 200 Фор. а. вр. у име станарине, а земљу не. Рок етечају траје шест недеља од дана нрвог уврштења овог стечаја. Молбенице са нужним сведоџбама снабдевене, имају се нотписаном школском одбору поднети. Из седнице велико-кикиндског српског школског одбора, држане у Вел. Кикинди 16 (28.) новембра 1892 године. Др. Иван Веселиновић, Др. Ранко Гранић, перовођа. председник.

&

„Срнски Сиоп" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 ®ор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије прима претнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штампарији Браће М Поповића на главној нијаци, а рукописи уредништву „ Сри. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве нлаћа се ио 6 новч. од злов по 30 новч. Рукописи се не враћају.

<3

<3

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.