Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 52.

Ми се надамо од г. г. претплатника, који ниеу до сад претплату послали, да ће исту о д м а х овамо упутити, како би избегли отворене ономене. АДМИНИСТРАЦИЈА „СРПСКОГ СИОНА". 0 Г /1ј_А С И. Број : 108 из 1892 С Т Е Ч А Ј. 204 ' 3—3 зап. школ. одбора. * Усљед решења в. кикиндског српског школског одбора, донесеног у данашњој седници под оројем 108 из 1892 - овим ее расписује стечај на јед3. Ш. 0. но учитељско место на сриским народним веро исповедним школама у Вел. Кикинди. Са овим местом скопчанаје годишња плата од 550 Фор. а. вр., слободан стан у нарави и 4Ч 2 ланца земље, на коју земљу учитељ порезу и све јавне терете плаћа ван одкупа, — или 550 Фор. а. вр. годишње плате и 200 Фор. а. вр. у име станарине без земље. Дужности су ирописане високом школском уредбом, а осим тога дужан је учитељ у цркви појати. Од проситеља тражи се осим оспособљења, високом школском уредбом прописаног, и оспособљење из мађарског језика. Нотписани школски одбор задржава себи право, да према потреби додели разред изабраном учитељу, а тако исто задржава себи право, да одреди и то, хоће-ли изабрани учитељ добити стан у нарави и 4*/ 2 ланца земље, или осим плате годишње јоште само 200 ®ор. а. вр. у име станарине, а земљу не. Рок стечају траје шест недеља од дана првог уврштења овог стечаја. Молбенице са нужним сведоџбама снабдевене, имају се потписаном школеком одбору поднети. Из седнице велико-кикиндског српско1 школеког одбора, држане у Вел. Кикинди 16 (28.) новембра 1892 године. Др. Иван Веселиновић, Др. Ранко Гранић, перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј. за жи тт е§1 сопНа упражњено место пароха у Сур^. са платом IV. разреда, овим се отвара стечај. Који желе место то получити, имају своје ваљано уетројене молбеннце, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им Протопрезвитера до конца децембра о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 15. (27.) новембра 1892. држане. Архидијецезална Консисторија.

С Т Е Ч А Ј. 206, 1-1 На темељу закључка главне скупштине срп. цркв. ошптине Фелдварске од 3. (15.) децембра о. г. бр. 21. и односно закључка црквеног одбора од 10. (22.) дедембра и. г. бр. 165. овим се отвара стечај на место иојца при св. преображенској црквп у месту. Плата му је годишњау готовом новцу 150 ф. а вр. и од сваког укопа, где позван буде 50 н. Дужност му је: Леву певницу држати и ту сваке недеље и празиика на вечерњу, јутрењу и служби нојати. Тако и о ускршњем посту, дужан је на пређеосвећеним литургијама, о бденијама и у опште чаеовима леву страну држати и ту појати. Рок стечају траје до 30. децембра (12. јануара) о г. Ко жели ово место добити, ваља сиособност е Јоју нужним исправама да докаже; лично да се прикаже и у цркви да поји. У Фелдварцу ЈО. (22.) децембра 1892. Стеван Кирић, општ. председник.

!>

„Српски Сион" излази сваке недеље на вели ;ом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 ®ор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За страие земље на годину 5 Фор. Из Србије ирима претнлату књижара В. В аложика у Београду. Поједини бројев.и стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штамиАРИЈи Браће М. Поповића аа главној пијаци, а гукописи уредништву „ С рц. С иона " у Н ови С ад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. 51 Рукоииси се ие враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.