Srpski sion

„СР11СКИ ЈСМОН."

Сима Милутиновић Сарајлија"; и дру Ђорђу Дери 122 Фор. за чланак: „Успомене из Италије", који је изашао у 172. и 173. св. „Летописа"'. — Узет је на знање извештај одбора за издавање „Књига за народ" из задужбине Петра Коњевића од 23. ®ебр. (7. марта) о г. По том извештају примљен је спис Светозара Савковића: „Увод за српске нар. пословице"; а нису примљени ови списи: 1.) „Разговори о празноверју и његовпм последицама" од непознатог иисца, ирема оцени А. Варађанина ■ и 2.) „Три напасти" од Људевита Вуличевића, но оцени дра Ђорђа Дере. — Примљен је за „Детопис" чланак Стојана Новаковића поднатписом: „Царица Мара", историјске црте из XV. века. Примљена је за „Летопис" војно-историјска студија: „Ратови СтеванаНемање са Византинцима и Дубровчанима" од Синише. — Нрема оцени Васе Пуишбрка примљен је за „Летопис" и награђен са 40 ®ор. чланак Андрије М. Матића: „Значај електрицитета у народној економији". — Члану Милану А. Јовановићу издан је на оцену чланак непознатог писца с натписом: „Приликом шездесетогодишњице Илариона Руварца. Повесно-критичке цртице о основним начелима повесне науке" — а с мотом: „81е ће\\'етеп,1)е1асћеп, ћев^аипеп шн1 уегасћЈеп с!еп Мепвсћеп, нГаН Ит т бћкИегеи". — Члану Јовану Грчићу издана су на оцену ова позоришна дела: 1.) „Рич-де-Талер, гро® од Нице," трагедија у 3 чина, у стиховима, од Андрије Спасића; и 2.) „Први април", шаљива игра у једном чину, од непознатог писца. — Млану Сергију Шакраку Нинићу издана је на оцену „Расирава о угарским поседима српског деспота Ђурђа Смедеревца, о његовим носедним одношајима и о наслову сриских десиота у Угарској" од дра М. Д. — Чланак В. М. Г. Медаковића: „Прениска кнеза Милоша Т. Обреновпћа и руског посланика у Цариграду, барона Гл А. Строганова" — издан је на оцену члану Сави Петровићу. На основу оцене А. М. Матића примљена је за „Летопис" критика на књигу: „Алгебра, уџбеник за средње школе" од х-|-у. — Чланци Јована Јанка Кнежевића: „Песталоцин педагошки ирограм и његова важност у оиштој педагогији" и „Из телеологије разних иедагошких периода" издани су на оцену члану Светозару Савковићу. —- Песме непознатог писца с натписом: „Низином — висином" — издане су на нреглед и оцену члану Јовану Грчићу. — По жељи враћен је дру М. Д. спис му с натписом: „Расправа о избору сриског првојерарха". — Осим тога решено је још неколико предмета^" који су се тицали питомаца, што се налазе нод управом матичином. — (Тумачење Еванђеља) од г. архимандрита Фирмилијана, које се оглашавало у нашем листу, налази се за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на продају у књижари Браће Ј о-

С тр . 275.

вановића у П а н ч е в у, по оглашеној ориђиналној цени, чиме је олакшана набавка госноди свештеницима. ПОРУКА АДМИНИСТРАЦИЈЕ „СРПСКОГ СИОНА". Како је прва годишња четврт већ истекла, а многи пошт. читаоци овога листа, ие послаше претплате све до данашњега дана, — то овим озбиљно позивамо свакога, ко овај лист држи, а претплате још није послао. да нам претплатну дену листа што скорије пошље, јер онима, који до сада нису ништа платили, а не плате ни за будућих 14 дана, ми ћемо даље шиљање листа безусловно обуставити.

0 Г Л А С И. ДРАЖБЕНИ ОГЈГАС.

На основу скупштинскога решења од 11. аирила 1893. год. срп. правосл. цркв. опћине нађлачке, а усљед одобрења слав. епарх. адм. одбора у Темишвару од 17. марта 1893. год. расписује се дражба на мањак ради зидања св. цркве Цео трошак око истога зидања, но зготовљеном нредрачуну, износи: 10 152 фор. 01 нов. 1. Лицитација ће се одржати 25. априла (7. маја) 1893. год. у недељу у 3 сахата по подне, у дворани српске основне школе 2. Сваки лицитант је дужан од горе истављене своте 10% пре дражбе у име сигурности председништву у руке положити. 3. Опћина задржава себи право поверења према подузимачу. 4. По°ле стручнога прегледа већ подигнуте зграде, нрима подузимач јамчевину, којом јамчи за солидну израду. 5. Ближа условија могу се до дана дражбе видети код црквено-општинског председништва, а после на самој дражби. Приметити је, да је зидање св. цркве једном већ издато било уз цену од 9.034 ®ор. У Нађлаку, 11. априла 1893. год. Васа Јосифовић, 43. 1 — 1 предеедник.