Srpski sion

С тр. 308.

,СРПСКИ СИОН."

Ј >р. 19.

на сабору Троједнвце, који је својим заузимањем порадио, да ова црквена оиштина, како од високо-славног Саборског Одбора, тако и од високе кр. земаљске владе припомоћи добије. Председништво српск о-п р а в о с л авие општине. У К у п и н о в у 11. маја 1893. Председник : Перовођа : Јован Петковић, Пера Стојковић. парох.

0 Г Л А С И.

БЛАТНО КУПАТИЛО РУСАН4 А У МЕЛЕНЦИ,

и

ТОРОНТАЛСКОЈ ЖУПАНИЈИ, еа жељезничком етаницом отвара се 1. маја т. г. и траје до 1. септембра. Ово се купатило нарочито препоручује онима, који болују од : скрофула, ревматизма, севотине, неуралгије, отока, разноврсних рана, отока у зглавцима и гдекојих кожних болести. Постарало се како за добру кујну, тако нарочито за изврсно сопстве о пиће. Поближе се дознати може од

44. 1—3

УПРАБЕ КУПАТИЛА.

С Т Е Ч А Ј.

40. 4—5

Српска правосл. цркв. оиштина Арач-врањевачка отвара две нове школе у II. и III-ој четврти, у којима ће се предавања 1. сентембра т. г. отиочети. На обе ове школе — састојеће се нз I. п II. разреда мешовите деце — отвара се овим стечај за „два" мушка учитељска места. Годишња плата појединог учитеља је: 500 Фор. (1000 крунаша) а после петогодишње службе — ако се изабрани учитељ у отправљању свога звања покаже достојним повншења плате — 600 Фор. (1200 крунаша) која ће као стална учитељска плата и надаље остати. Осим тога, уживаће сваки учитељ слободан стан и огрев или место овога 40 Фор. (80 круна) у новцу; 25 Фор. (50 круна) у име школског послужитеља и 12 Фор. 50 новч. (25 круна) у име школског писаћег прибора Онај учитељ, који би у стању био доказати да је вичан хармонијском иевању и музици, те да је кадар склоиити „певачку дружину" и с њоме на св. литургији појати, добиће у име на.граде за то још 100 ®ор. (200 круна) више. Изабраним учитељима спадаће у дужност све школском уредбом и наредбама пропиеане предмете у школи предавати и у цркви појати. Компетенти нека изволе своје молбенице са нужним документима за три месеца дана рачунајући од првог увршћења овог стечаја месном школ. одбору у Арач-Врањеву п ^ети. Из седнице м. шк. одбора срж авосл. цркв. у/колске отитине. држчне• Ато^ч- <,/„ 1 (13). ат>рила 1893. ;

Душан Петровић, перовођа.

Рада Главашки, председник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За страие земље : на годину 5 Фор. Из Србије ирима иретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата, огласи, стечајеви, рекламације и сви рукоииси шаљу се г. Сергију ШакракНинићу, уреднику „ Срцског Сиона " у Нови Сад . За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 10 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут ио 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукоииси се не враћају.

<3

Штампарија ерпске књижаре Браће М. Поповића у Новоме Саду.