Srpski sion

С тр . 708.

„СРПСКИ

СИОН."

Б р . 43.

Број 82. , 0 Г Л А С. 184 2 ~ 3 Потписана ошитина жели дознати, да ли живе и гдје Ђорђо и Гнвро ЧеробиИ рођени у Требињу, а браћа су и иашл.едппци нокојног СтеФана Черовића, који је умро у Требин.у 1892. године. Обојица су ее пуетили у свијет оставивши Требиње, и то нрви прије 34 године, а други пред 11 годииа. Или, ако су браћа Ђорђо и Гавро умрли, кад је то било и гдје? Ради тога се обраћамо иајприје свештеницима разнијех чинова, а онда и другим особама по читавом свијету, ако би ко знао за живот или смрт браће Ђорђа и Гавра Черовића, да овој општини приватпим писмом пријави. Свештеник, или други човјек, који први докаже сигурним доказима, да су номенута браћа живи, или, да су умрли (треба засвједочити гДје н кад), добиће од ове општине сто Форината награде. У Требињу, (Херцеговина) септембра 1893. Српско-православпа дрквено-школска општипа. С Т Е Ч А Ј. 180 з-з На упражњено учитељско место у вероисповедној школи у Сри. Ст. Мартону ради сталног ноиуњења отвара се стечај са нлатом од 400 ф. а. вр. у новцу, З^/а ланца ораће земље на коју учитељ норез и друге пристојбе плаћа, 4 Фата тврдих дрва за огрев, сламе за школу по потреби, за неровођство 10 ®ор. ав. вр., паушала 5 Фор., од сваког погреба где позван буде 50 н., слободан стан од две собе, кујне, штале и баште. Изабраном учитељу у дужност сиада школском уредбом прописане предмете иредавати, у св. цркви за иевпицом појати, школску децу у црквепом иојању обучавати и повторну школу држати. Оснособљени учитељи, који имају исказати да су учитељску школу у Сомбору свршили и испит из мађарског језика иоложили, нека изволе своје добро снабдевеие молбенице са сведоџбама до 21. октобра о. г. овомесном шкал. одбору иослати. Који се личпо представе имају првенстао. Из седнице цркв. школ. одбора у Сра. Ст. Мартону држане 7. октобра 1893 г. Школеки Одбор.

С Т Е Ч А Ј 181 з-з На ачрохију II. разреда у Зплужннци, нротопресвитерата вилићког. Ингеркалара пема. Рок пријавама до 25. повембра 1893. Из сједпице Епарх. Коисисторије, држане У Плпшком, 30. септембра 1893. Михаило с. р. Епиекоп горњо-карловачки. Јавна дражба. 182 8 Дана 1. (13.) новембра у 10 сати пре подпе о. г. продава&е се на јавној дражби у манастиру Беочину овогодишња шумСКа сеча која се састоји из 24. катастр. јутра. Лицитациони услови могу се сваки дан до дана лицитације у манастирској писарни видети. Пишманлук је 500 Фор. У Манастиру Ђеочину 14. (26.) октобра 1893. УПРАВА манастира Беочина. С Т Е Ч А Ј. 185 »~ 8 На ново отворено учитељско место у Турији отвара се овим стечај. Плата је у готовом 600 Фор. ав. вр. годишње, 40 ф . у име награде за држање поФторне школе, 10 Фор. у име нисаћег прибора, 60 ф . за грејање и чишћење школе, и слободан стан. Учитељ ће бити обвезан све дужности иро писане шк. Уредбом, у оним разредима, које му шк. одбор додељивао буде, тачно вршити, појање у цркви бесплатно обавл>ати, и шк. децу појању обучавати. Рок стечају до 18. иовембра по старом. Из седнице м. шк. одбора држане у Туријч 17. окт. 1893. Јован II. Петровић, Богољуб Јојкић, перовођа шк. одбора претседник шк. одбора.

„Српски Сион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговпну на годину 4 фор., на по годпне 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. З а стране земљк : на годину 5 фор. Из Србије прпма претилату књпжара В. Валожића у Београду. Поједини бројевп стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 иовч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки иут по 30 новч. —• НеПлаћена иисма се не примају. — Рукописи се не враћају. Издање и штампа: Српске Манастирске Штамнарије у Новом Саду.