Srpski sion

С гр . 728.

„СРПСК И СИОН ."

Б р . 46.

и вероучитељи, у колико као свештеиици већ нису редовни члапови удружеп.а. III. Главни Одбор. Чл. 30. Главии Одбор састоји се из 15 редовних чланова удружеп.а, од којих се из сваке епархије у Митрополији бирају по двојица, а из горњо - карловачке тројица, тта две године Чл. 31. Главни Одбор је нредставник удружења нравославног српског свештенства у Митроиолији Карловачкој према свакоме, с киме удружеље или ко с љиме буде долазио у ма који дотипај. Чл. 32. Главни Одбор има свој печат са ликом Спаситеља и називом: „Главни Одбор Удружења Прав. Срп. Свештеиства у Мптрополији Карловачкој." Чл. 33. Главни Одбор бира из своје средине себи председника, иодпредседника и тајника, који је уједно и перовођа у одборским седницама. Чл. 34. Своје конституисање пријав л.у.је Главпи Одбор председништву св. Архијерејског Синода. Чл. 35. Делокруг и задатак Главпог Одбора јесте: а.) одређује дан. кад ће се скуппшша удружења држати: б.) устаповљује дневни ред скупштипскп; в.) сазива редовну скупштину па 4 недеље пре састапка, а изваиредпу па 2 педеље, објавом у зваиичном оргапу Митрополије Карловачке или у оргапу удружења, ако излазио буде, са аазначењем дневиога реда јој ; г.) иредходио пријављује сазив скупштине, са назначењем дпевнога реда, председпшптву св. Архијерејског Сипода и до-

стојним пачином нозива иа исту Шегову Светост Патријарха - Митроиолпта и високопреосвештеии Епископат; д.) сирема предлоге и иодноси их скупштини на расправу ; г е.) разматра предлоге, иодпесене му од епархијских одбора, иротопресвитератскпх зборова или појединих редовних чланова удружења и са својим мишл>еи,ем спроводи их скупштипи па решавање; ж.) подпоси скупштиии извештај о своме раду; з.) извршује скупштинске закључке; и.) сгоји у иреиисци и свези са епархијским одборима и протонресвитератским зборовима; ј.) припрема све, што треба у име удружен.а предати јавностн; к.) саставља двогодишњи прорачун удружења и подпоси га скушнтиии на расправу и одобрење; л.) дозвол.ава извагтредне издатке из друштвепе благајпице и оправдава их иакнадно скупштини ; м.) одобрава и подељује приномоћи редовним члановима удружења иа предлог енархијских одбора; н.) ирегледа и претходпо разрешава погодишње и годишње рачупе благајничке и о томе саонштава јавни извештај у органу друштвеном; о.) решава о награђивап.у радова у црквеиој књижевности у споразуму са редакциопим одбором органа друштвеног, и евептуално узима издаваље такових радова у своју иакладу; и.) властан је нредузети у свако доба сконтровање благајнице друштвене, а дужан је то чинити сваке по годиие, у коју це.т. бира иа то двојицу својих члаиова. (Свршиће се).

ГОВОР ЈОВАНА ЈЕРЕМИЋА пароха бачпначког и прђтонамеенжа, као одборског известиоца, којим је отворло генералну дебату о „нацрту нравпла за свештеннчко удружење" у свештепичкој сктшптини 4. новембра 1893. Славна снупштино и љубазна браћо!

Одбор, који је сазвао ову скупштину, иоверио ми је дужност и поклоиио част,

/

да славноЈ скупштиии оудем известилац за одборски предлог, који је на дпевиоме реду. Пре пего што проговорим реч о томе