Srpski sion

С ТР. 112.

„СРПСКИ

СИОН."

В р. 7.

С Т Е Ч А Ј. 7 з-з Овијем се раснисује стечај на иарохију 1. разреда у Меминској, протонресвитерата петрињскога. Интеркалара нема. Рок нријавама 24. Фебруар 1894. по ст. кал. Из сједнице Енарх Консисторије, држане у Плашком, 20. јануара 1894. Михаило с. ]).. Епископ горњо-карловачки. Вр. 14./Е. К. 34. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 9 2-3 Овијем се раснисује стечај нп иарохију I. разреда у Вунићу, протопресвитерата Кореничкога. Интеркалара нема. Рок иријавама до 17. (29.) марта о. г. Ин сједниде Епарх. Консисторије, држане у Плашком , 20. јануара 1894. Михаило с. р. Епископ горљо-карловачки. С Т Е Ч А Ј. 8 2-3 На ново установљено место уиравитеља православннх, вероисповедних, срнско-народних основних школа земунских. Са тим местом скончана је годинпва нлата од 800 Фор. и станарина 200 Форината а. вр. Горе поменутом управитељу спада у дужност:

1.) У смислу 128 §. „Уредбе" за српско-

основних школа. или одсутности

одношаЈИма овомесних срнских 2.) Да у случају болести ког учитеља или учитељице, замењује исте у раду њиховом у школи. 3.) Да мугнку и женску децу овомесних сриских школа, у за то одређеним часовима, ноучава нотном појању и певању, у обиму, како то месни школски одбор, споразумно са истим, установи, а свршетком сваке школске године одржаће се и из тог предмета закључни годишњи испит. 4.) Да у свето - богородичној цркви земунској, као појац, редовпо поји на свима богослужењима, за левом певницом. На поменуто место, за управисеља школског, могу компетовати Срби учитељи, који ненрекидно учител.ују већ најмање десет година дана са врло добрим успехом и који су уједпо вешти у ноталиом знању и у свирању. Молбенице нека се до 13. (25.) марта 1894. године, пошаљу председништву школског одбора, српских вероисповедних школа земунских. Из седнице месног школског одбора српских вероисповедних школа земунских, држане у ЗеМ У Н У> 21. јануара (2. Фебруара) 1894. године, ПГколски одбор.

I ЛИВБИЦА 8ВОН А ИМЕТАЛАЈ АНТ0НА Н0В0ТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ : иреиоручујс се — са гаранцијом на више година —• за израду : \ нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој вели- : : чини, као и за целокунно хармонично удешено звоњење, иро- : | виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се : : звона по војг,и и лако могу кретати, ако би се паједпом ме- : ; с/гу излупало, чимс се звона сачувају да не иукну. ј Особнто прспоручујем од мене изнађеиа и много пута : одликована : патентирана са отвореним одушкама провиђена звона, ~ЏЦ која имају дуготрајнији, снажпији и дубљи звук, нсго звона по старој с.истеми : прављена, тако, да се овако једно патеитирано звоно од 200 килограма изједначује ј са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. ј Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа., у тороњу слободно стојеће; ј звона или шољз за сатове од метала; прављене отарих звона са крунама од кованога ј ГВ0Ж$а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. \ 198 5- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и франко I

1,Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Хер цеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а страие земље : на годину 5 фор . Из Србије прижа и ретнлату књижара В. Валожпћа у Веограду. Иоједиии бројеви стају 10 иовч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају. Издање и штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Новом Саду.