Srpski sion

„СРПСКИ

СИОН."

В р. 8.

давно и изабрала је себи за председника г. Петра Вукићеви~ћа, варошког сенатора, »а подпредседника г. дрп Стевана ттл.. Заку, адвоката, а за перовођу г. Миту Калића, кљижевннка и нрофесора српске учитељске школе. Нова управа општинска прегла је вољно н живо да ради на опгатем споразужу и слози, и да поправи све жане, које потичу из нређагањег неродовног стаља. Искрено се радујежо овој новољној вестп и жедико што боља напретка тој одличној, угледној и велпкој општини српској! Ч И Т 7 Љ А. — (| Јован Здјелареви&) иарож у ДобровиЛу, у Славонији, иреселио се у вечност 12. (24.) јануара о. г. у 63-ој години живота свога. Покојник беше савестан свештеник н добар Србин. Вио је 40 година парохож у Добровићу, и за све то вреже народ гаје љубио и ноштовао. Погребен је уз велико саучешће народа из места и околице. Вечна жу успомеиа!

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. — „Сапс1е1а". Црквепо-књижевни часоиис , који већ XIII. годину излази у месечним свеекама у Черновици, ј Вуковинп. Јист тај доноси чланке и расправе на ружунскож и руском језику, а нажењен је свештенству митрополије черновичке. Главни уредник је протопресвитер Артемије Берајају , а уредник за словенско-руски текст: професор Исидор ВороикијевиИ — Цена је листу за Аустро-Угарску 4 фор. на годнну, а 2 фор. на но године. ИСПР АВ АК. У 3. броју овога у „Веседи на си. Саву" увукла се случајно ногрешка, која сжисао квари. На иже, на стр. 38-ој, на деснож ступду у 17-ом реду оздо стоји: „безнауке брегове прелази" — а треба: „без муке брегове прелази". Молимо погатоване читаоце, да то исправе.

ОГЛАСИ.

Ас1 С. 0. 573./136. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 10 2-3 Ради попуњења упражњенога места нар. цркв. подтајника као помоћника народно-црквенога тајника у Карловцима овим се расписује стечај. Са тим меетом скопчана је плата од годишњих 1500 Фор. а. вр. и станарина од годишњих 200 Фор. а. вр. Ко жели получити ово место, има исказати, да је Србин иравославне вере, свршен правник, уз то да у речи и писму потауно влада језиком: српским, маџарским и немачким. Ваљано инструјисане молбенице ваља иоднети еаборском одбору пајдаље до 9. (21.) марта 1894. Из седнице срн. прав. нар. цркв. саборског одбора, држане у Карловцима 5. (17.) Фебруара 1894. год. Г е о р г и ј е Патрдј арх. К. 766. ех 1893./62 ех 1894. 15 1—3 Е Д И К Т. У бракоразводној парници Јелене Амбруш рођ. Нешић из Земуна, против супруга свога Андрије Амбруша, бившег становника земунског, коме је сада место пребивања непознато, овим се позива исти Андрија Амбруш, да у року од 90 дана потпиеапој консисторији предстане или садашње место свога пребивања пријави, јер ће се у нротивном случају нротив њега подигнута бракоразводна парница и без њега окончати. Из седнице Архид. Консисторије у Карловци 25. јануара (6. Фебруара) 1894. држане. Архидијецезална Консисторија.

А<1 С. 0. бр. зап. 1193./ех 1893. С Т Е Ч А Ј. и 2 - 3 Ради попуњења новоустановљенога места архивара при орп. прав. митрополијској архиви у Карловцима овим се расписује стечај. Са тим меетом скопчана је плата од годишњих 1200 Фор. а. вр. и станарина од годишњих 200 Фор. а. вр. Од архивара се иште, да је Србин иравославне вере, да има Факултетске науке, а уз то да потпупо зна језике: српски, латииски, маџарски и немачки. Ваљано инструјисане молбеницеваља ноднети саборском одбору најдаље до 9. (21.) марта 1894. Из седнице срп. прав. нар. цркв. сабпрског одбора, држане у Карловцима 18. (30.) децембра 1894. Георгиј е Патријарх. С Т Е Ч А Ј. 14 1-3 На уиражњено место иароха у Илоку-—Моловину са платом VI. разреда, овим се отвара стечај. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране еиархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца марта о. г. овамо поднети. Из седпице консисторијалне у Карловци 25. јануара (6. Фебруара) држане. Архидијецезална Консисторија.