Srpski sion

Б р . 35.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 555.

салагаима. Као кум фунгирао је г. Коста Матић, бивши комесар полицајски у Сентомашу. Нека је сретно новим српским православним члановима! — (V српску велику гимназију новосадску) уписало се до сад 320 ученика, а с тим бројем мораће се по свој прилиди завршити даље упиеивање, пошто се већи број ученика неће моћи сместити у просторијама гимназијским.

0ДГ0Б0РИ УРЕДНИШТБА. — Г. М. С. у Ш. Хвала вам на братској нонуди. Добићете. Поздрав. — Г. Љ. Р. у В. Задоцњено. — Г. М. Ј. С. у П. Проповед ћемо задржати, иесме вам враћамо. — Г. Ј. М. у Гр. II. Пошљите што друго. — Г. П. Гл. у Д. И сами сте погодили шта треба радити. Ако то не ускористи, лека другог не зиамо ни ми. — Г. Г. Ж. В. Кад би се скратило и понешто поправило, могло би ући. — Алитијографу. Не може ући у „ Српски

Сион". Чудимо се, да о томе нема ни речи у којем другом листу. Вратско вам ноздравље. — Ђрату Стеви. Рефлексије су задоцниле а „реч" је брзо написана. ПоздраВ. — Г. В. М. ЈГ. у Л. употребићемо чим на ред дође. — Г. Ј. У. у М. Хвала вам. Штампаћемо је на скоро. Преводите даље. — Г. М. Г у Д. Вратићемо вам, ако хоћете, јер унотребити не можемо. — Г. Љ. Ђ. у Е. Приликом састанка даћемо вам натраг на местимичну исправку, пак ће се онда моћи штампати. — Г, Ј. С. у Ђр. Не треба се журити.

Како ее приближује већ и IV. четврт годишња, а многи претплатници наши још ниеу поелали претплату за овај лиет ни за прве три четврти, то их молимо, да нам претплату дужну што пре пошљу, да им не би морали лиет обуетавити. У Новом Саду, 27. августа 1894. Админиетрација „Српеког Сиона".

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 1« 1-3 На упражњено место учитељско овим се расиисује стечај. Избор ће се одржати 8. сеитембра по нашем календару. Плата је 300 Фор. у готовом новцу, слободаи стан, који се састоји из једне собе, једне кухиње и једног шггајза. Захтева се да дотични по смислу закона буде оспособљен. У дужност му спада у цркви појати. Првенство имају они који се пре избора прикажу лично. У Шурјану, 1894. године 19. августа. Православни Школски Одбор. С Т Е Ч А Ј. 144 1-2 Ради сталног понуњења учитељског места, овим се отвара стечај. Плата је следећа: За иовторну школу 21 Фор., од 1 пара (сада има 80 п.) 40 нов., 1 осмак жита, : / 2 осмака кукуруза ситних, 3 сајтлика гра, 5 сајтлика вина; даље 6 лаиаца добре земље, 3 / 4 ланца ливаде, Ј / 2 ланца конопљишта; од великог погреба 50, а од малог 25 нов., од венчанице 50 нов., — даље, стан са две собе, кујном, подрумом, шталом и 300П 0 баштом; на земљу учитељ плаћа порез. Рок стечају до воздвиженија ч. крста; молбенице треба слати на Павла Берића председника. Вемен, Варања, пошта у месту. Месни Школски Одбор.

140 2—3

С Т Е Ч А Ј. На упражњено учитељско место у Жлочцу расписује се стечај. Плата је у готовом новцу: 300 ®ор. а. вр., стан из 1 собе, коморе и бунара у дворишту, башта 1 ланац код учит. стана и 3 хвата дрва. — Учитељу у дужност припада све законом прописане по школ. уредби децу обучавати и повторну школу и перовођство вршити. Од вел. укопа има 40 новч. а од малог 20 новч., од венчанице 40 новч. Осим српског језика мора знати и мађарски. Рок стечаја излази 15. септембра т. г. када ће се и избор обавити. Молбенице ваља упутити на школски одбор у Илочац (Шосзка, Вагапуа те§уе, и. р. Барапсва.) Из седнице срп. прав. цркв. школ. општине у Жлочцу 14. августа 1894. држане. Илија Тошковић Марко Дреновац перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 135 На унражњено место срп. вероисноведне забавиље овим се стечај расписује. .Плата је забавиље: 360 Фор. са петогодишњим доплатцима, 99 ®ор. у име стана и огрева. Рок стечају траје до 25. августа о. г. У Еумани 9. августа 1894. године. Школски Одбор.