Srpski sion

С ТР . 344.

БР. 20.

темоарске илате, у смиелу инданих наредаоајош издати удовици ирсминулог тамошњег учитеља. Рок стечају иалази од ирвога дана уврштен.а у аваничном листу „Орпском Сиону" на за шест недеља. Ваљано инструиране молбеннце ваља упутити овом шк. одбору. Из седнице м. шк. одбора, држане у Сомбору 12 (24.) маја 1895. год. II. Г Ј.» Букићевић, председник.

С Т Е Ч А Ј.

77 1 — 3

У каначкој српско вероисноведној мешовитој школи има се стално понунити учител>еко место. Плата је годишња: 1.) 300 Фор. које учитељ у месечним ратама ирима; 2.) 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа и једна башћа од 600 □ хвати изван села; 3.) 2 хвата тврдих дрва и сламе колико је школи нотребно. За пероводство добија учитељ 15 ®ор. и за наушал 5. ®ор. Од великога ће погреба добити 1. Фор. а од малог 50 новч. Стан има у школској згради. На ово место могу компетовати само потиуно квалиФИковани и који су испнт мађарског језика положили. Дужностп су школском уредбом прописане, Молленице добро инструјиране, треба слати на председника школ. одбора. Рок сгечају истиче 28. јуна а избор ће се на Петров дан обавити. Изабрани учитељ има своје место 1-ог септембра о. г. наступити. Из седннце школског одбора држане у Канаку 30. марта 1895. год. Иван Крстић, иредседник школ. одбора.

А<1. К. 246/105 ех. 1895. 76 1-3 Е Д И К Т. Услед бракорааводне молбе АнеЖужаие Шлајм рођ. Хорват из Пудимнеште, против супруга јој Лазара (Фрање) Шлајма сада непозната боравишта — иозива се овим речени Лазар (Фраља), да у року од 60. дана рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, потнисаној кон зисторији или сам лично предстапе, или мссто садањег иребивања свога нријави, пошто 1те се иначе против њега поведена бракоразводна нарница и без њега окончати.

Из седнице епархијске конзисторије будимске држане у Сснтандрцји дне 27. анрнла (9. маја) 1895. Е11 а]> х. кон::и ето р и ј а. будимска.

АЈ. К. 648 ех 1?95.

73 1 — 3

С Т Е Ч А Ј.

На уиражњено место протопрезвигератског капелана у II. Саду са годишњом платом од 550 Фор ; која се из благајнице срн. правосл. црквене оићине новосадске прима, п са уживањем половине штоле за оне дужности, које сам каиелап обави — овим се оствара стечај Компетенти имају своје добро и инструпса не молбенице до 15/27 јуна о. г. нотписаној кон Систорији подлети. У Новом Саду 16/28. маја 1865. Консисторија Еиархије Бачке.

О Г Ј1 А С.

75 1 — 1

Српска нрав. црквена општина старо паланачка, иродаваће под закуп, нутем јавне дражбе 23. маја (4. јуна) о. г. у 9 сати нре подне своју ораћу земљу у износу од 216 катастр. јутара (у једном комаду) на 3 једно за другом текуће године. Услови се могу сваки дан видети у црквеној писарници. Иа седнице црквеиог одбора, која је држана 9. маја 1899. год. у Ст. Паланци. Црквеии одбор. Једина српска ж- ЏЏш свешевтш шешива и ћелепуша. За гг. свештенике препоручујем врло финих и добрих шешира и ћелепуша, сопственог Фабриката — са најсолиднијим ценама. Послуга брза п тачна. Поруке са стране такоћер обављам н шаљем са платом у наточ (Масћпаћше) норед моје гаранције. При наруџбини довољно је нааначити меру око главе. Молећи за многобројиу иосету, јесам Са одличним поштовањем ПЕТАР XVIАРКУШ, ШКШИРЏИЈА пређс А. ЈекиН и II. Маркуша 1— 52 Нови Сад (главпа нијаца).

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку, Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. За сгглш; земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара Н. Валожнћа у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситннх слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писжа се не нримају. — Рукописи се не враћају. Штампа: Српске Манастирске (Птамнарије у Ср. Карловцима.