Srpski sion

С тр . 444. .(ЛЧ1СКИ СИОМ

С Т Е Ч А Ј 93 з-з Овим се раснисује стечај у српско - иравославној „вјероисновиједној" шкојш у Дон.ем Вакуфу на упражљено мјесто учитеља. Годишња је плата учитељу 600 Фор. а. вр. словом шест-стотина Форинти а. вр. јз то стан и огријев. Натјецитељ има доказати да је Србин православне вјере и да је свршијо богословију или учитељску школу — препарандију. Првенство имају учитељи, који су поред наведеног још коју годину учитељевали, нрвепство према реченом имаће из расадништва сјеменишта српско-православног у Рељеву, — свршени богослов. Учитељу спада у дужност иоред школских нронисатих предмета, предавање наставе повјереној му младежи још у појан.у учити их црквеном, с којом ће обвезан бити недељним и светковним даним у цркву долазити, те у време вечерње, јутрење и ири литургији десну ијевницу држати и нјевати и тако при свим обредима — пјевати —, уз то још перовођа одборски бити. Молбе са документима имаће молитељ нослати на нодписату општину најдаље до конца јула о. г., која ће избор учинити п поднијети на потврђење. У Доњем-ВакуФу (Босна) 7. јуна 1895. год. Српско-православна црквено-школска опгатина. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 94 з-з Српска прав. цркв.-школ. општина ђалинска решењем ванредне седнИце црквене скупштине, а но одобрењу Славног Епар. Адм. Одбора од 17. Маја о. г. бр. А. 386/326 1895. намерна је своју свету цркву сликати и златити. Ова радња но зготовљеном иредрачупу и.зноси 4.000 Фор. Дражба ће се 17./29. јула 1895. год. нре подне у 9 сати, у дворани срп. осн. школе на мањак одржати. Сваки лицитант дужан је пре дражбе 10°/ 6 од горње своте, у име иишманлука положити. Општина задржава себи ираво, да може п скупљем подузимачу радњу дати, у кога повере ње има. Услови и плаи могу се у свако доба код иредседништвз. црквене онштини видети. У Ђали (ТогопШ) 12. јуиа 1895. год, Дугаан Бешлић, Јоца Игљатов, учит. и перовођа. нредседник цркв. оишт. Петар Марипковић, парох.

1зр. '_6.

С Т Е Ч А Ј. 86 з-з Овим се расниеује стечај на учитељско место овоместне српске основне школе, са којим је скопчана годишња илата у готовом новцу 300 Фор затим 18 Фор. у место три хвата еламе, за четири ланца земље 62 Фор. и за ноФторну школу награда од 40 Фор. свега 420 Фор. осим тога годишњи писаћи паушал од 10 Фор., три хвата тврдих дрва смештено у школско двориште, 15 метери чиста жита. Од ногреба већег, на који позван буде 1. Фор. од мањег 50 нов.; осим тога једна пољока башта од 3 / 4 ланца елободан стан са пространом баштом. Учитељу у дужноет спада предавање свих школ. уредбом ирописаних предмета, појање у десној певници, и обучавање школске деце у пјенију. Будели изабрани учител, вичан и ноталном појању за нодучавање у томе засебна ће му се награда издавати; ко буде изабран за неровођу црквено : општинеког добијаће за таЈ посао 50 Фор. годшшве. Компетовати на ово место могу само они, који су свршили сомборску пренарандију а владају нотпуно мађареим језикот. Рок за компетовање оставља се до св. Илије. У Модошу 4. јуна 1895. Драгомир Гађански предс. шк. одбора Е. 645 I. 100 ех 1895. 88 3—3 Е Д И К Т. Анастасија Грубонов рођ. Пекић из Фаркаж дина, која је свога мужа, Саву Грубанова из Црепаје. још год 1891. злонамерно нанустила и у свет отумарила, позива се овим, да се ради расправљања бракоразводне нарнице, коју је речени њен муж нротив ње покренуо, у року од првог увршћења овога едикта на 45. дана овом духовном суду пријави, јер ће се иначе ова ова парница и без ње довршити. Из седнице епар. конзиеторије, држане Вршцу 15. маја 1895. Епархијска конзисторија вршачка. К. 368/256 ех 1895. С Т Е Ч А Ј. 97 3—3 Раснисује се стечај на нарохију VI. клаое у Новом Сент-Ивану. Интеркалара нема. Ваљано ннструиране молбенице имају се до 10. (22.) јула 1895. потшгсаној Кошшсторији поднети. Из седнице енарх. Конзисторије, држане у Темншвару 16. (28.) маја 1895. Епарх. Копзисторпја Темишварска.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације гааљу се Администрацији а остали рукоппси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда сптних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не нримају. — Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штамиарије у Ср. Карловцима