Srpski sion

С тр . 496.

Стипендија из ове закладе износи годишње 300 Фор. за ученике ередњих школа, а 400 Фор. а. вр. за слушаоце свеучилишних наука. Стипендију могу получити сиромашни ученици српске народности и православне вероисновести, који су доброг владања. марљиви и добро се уче. Сродници закладникови имају првенство. Питомци ове стинендијске закладе могу своје науке слушати само у отачаственим заводима у Угарској и Хрватској и Славонији; у инозем ству пак само по благовремено нолучепој дозволи вис. кр. уг. министарства богочасти и јаввне наставе. Молитељи треба да поднесу своје молбенице саборском одбору у Карловцима до 8.(20.) августа 1895. год. а ваља уз исте да нриложе крштено писмо, школску сведоџбу, сведоџбу сиромаштва и лечничку сведоџбу о том :<а су здрави. У Карловцима 3/15, јула 1695. год. Председништво, срп. прав. нар. цркв. саборског одбора. Ас1 бр. зап. к. 156 ех 1895 135 1—3 С Т Е Ч А Ј. Раснисује се стечај на нарохију VI класе у Медини —- Рацкозару. Ваљано инструиране молбенице имају се до !5. (27.) августа 1895. потнисаној конзисторији ноднети. Из седпице епарх. конзисторије будимске, држане у Сентандрији дне 19. јуна (1. јула) 1895 Епарх. конзисторија будимска. _ Бр. 188-1895." 11—3 С Т Е Ч А Ј. У смислу правила задужбине Атанасија П. Гереског расписује се овим етечај на два штниендијска места по 150 Фор. на годину. Ову штипендију уживају само ученици ове гимназије, Срби православне вереиз земал.а угарске круне, но нису искључени ни Срби правосл. вере из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молитељи пмају и.однети молбенице своје потнисаној управи гимназијској најдал.е до 8. (20) сентембра о. г. и прикључити им сведоџбе од иоследње две године, сведоџбу сиромаштва, сведоџбу лекарску и крпггено ниемо. У Новоме Саду, 20 јулија (1. августа) 1895. Унрава срп. вел. гимназије.

С Т Е Ч А Ј. 131 1-з Расписује се на упражњено учитељско место у срп. Снт. Мартону; плата је годишња 400 Фор. месечно у напред, 5 Фор. у име паушала, 10 Фор. као неровођа, 4 хвата дрва, 3'/ 2 лапца ораће земље, на коју учител. норез плаћа. Од погреба где нозват буде 50 н., 6 великих подвоза преко године; слободан стан који се састоји пз две собе, кујне, коморе и иолак баште. Дужности еу учитеља школ. уредбом од год. 1871. одређене, а доказати има да је исти испит из мађарског језика положио; у цркви појати н децу у црквеном иојању обучавати и иоФторну школу држати. Рок пријаве до 15. августа о. г. када ће се и пзбор обавити. Из седнице школ одбора држане 17. јула 1895. у Сент-Мартону. Василије Петровић парох и председник. С Т Е Ч А Ј. 136 1-3 Услед оставке г. Светозара С. Ајваза, остало је упражњено место учитеља, на овдашњој срп. нар. вероисповедној школи, на које се овим стечај отвара. Са истим местом скопчана је плата од 400 ф. у готовом новцу, 15 Фор. за огрев, 5 Фор. за писаћи прибор, 20 Фор. за перовођство, — а осим тога 4 ланца ораће земље, па коју порез и еквивалент учитељ плаћа, 1 / 2 ланца баште ван села и у школској згради слободан стан с, багатОм. Учитељу у дужност спада све школском уредбом нроиисане нредмете предавати, ноФТорну школу држати, у цркви за десном певнпцом појати и децу појању обучавати. На ово место могу компетовати само оспособљени учитељи, који су иснит из мађарског језпка иоложили. Рок стечају исп.че 15. (27.) августа, кога ће се дана и избор обавити. Изабрани учптељ наступпће евоје звање 1-ог септембра, од кога дана ће и нлату примати. Онп комиетенти, који ее лично нријаве те у цркви поје, имаће првенство. Из ванредне седнице сри. нрав. школ. Одбора, држане у Рудни 16 (28.) јула 1865. Школски Одбор.

Молимо г. г. претплатнике, да изволе уплатити дужну претплату. Лиет има тако многа потраживања, да нам није могуће и дуже мирно очекивати уплату њихову. Администрација „СРПСК0Г СИ0НА." „Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годшу 4 фор., на по године 2 фор., а иа четврт године 1 фор. З а странб земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претшгату књижара В. Валожића у Веограду. Поједпни бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и етечајеве нлаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки иут ио 30 новч. — Нешгаћена писма се не иримају. — Рукописи се не враћају. Штампа: Срнске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима.