Srpski sion

Бр. 35.

„СРИСКИ СИОН."

б.) да неморалан и саблажљив живох воде, и в.) да су ради каквог злочина правомоћно оеуђени §. 25. Завод овај етоји нод надзором ерпског народно-дрквеног сабора, као што стоје и остали народно нрквени фондови. §. 26, Заводом овим унравља главна унрава српских народно-црквених добара, Фондова и заклада, којој су у том извршни органи епархијски административни одбори и окружни протоиресвитери. Прелазна определења. §. 27. Сви ожењени свештеници и ђанони као и удовци са малољетном децом, које ова уредба у животу затече, дужни су у редовне чланове овога завода ступити, те они, ко.ји су 40 годину живота нрешли, дужни су на свој улог уједно и камате 6% уплатити, рачунајући од навршене 40 године. Уплаћивање улога може се уз дозволу саборског одбора место у једанпут у више рокова унлаћивати. '§■ 28. 0 томе, да ли ће се и на који иачин ностојећи архидијецезални, бачки и иакрачки фондови , као и сви такови, који би у појединим епархијама иод карловачком митрополијом ностојали, ступањем уредбе ове у живот са овим општим мировинским фондом снојити, о томе ће одлучити управа и заступство тих партикуларних мировинских Фондова, сноразумно са главном унравом српских народно-црквених добара, као управом овога мировинског Фонда. Приватни завјештаји, који су у корист тих нартикуларних Фоидова учињени, остају овом одредбом нетакнути.

§. 29. Сви они свештеници и ђакони, које ова уредба као чланове било архидијецезалнот било бачког и најпосле иакрачког удовичког Фонда затече, ако се ти фондови слију са опшТим овим мировинским фондом (§. 28.) нримају се за редовне чланове овога завода без икаквог доплаћивања, са правом уживања мировине од најнижег улога, ако нису већ у пређашњи фонд, кога су чланови били, улог од веће класе уилатили. У том случају имају право па дотичну класу. §. 30 Удовице и сиротани, који из постојећих Фондова: карловачког, бачког и иакрачког, било мировине, било припомоћи и милостиње примају, примаће их — у случају снојења тих Фондова са општим мировинским фондом — и на даље из овог мировинског Фонда у оној истој мери и под оним истим уветима, као што су то већ уживали. §. 31. Да се уианреди устројење мировинскога Фонда и док исти не достигне ону висину, да буде у стању све доспеле мировине сам потпуно подмиривати, даваће му се по могућиости годишња субвепција из народноцрквеног јерархијског Фонда, која ће се установити у саборском нрорачуну. XXV. Из седнице срнског православног народно-црквеног сабора држане у Ср. Карловцима 18. (30.) новембра 1892. Георгије Бранковић с. р. Патријарх. Евген Думча с. р. са(5 нотпредеедник Стеван В. Поповић с. р. саборски перовођа,

ОКРУЖНИЦА епархијског школског одбора епархије бачке у погледу уџбеника за црквено поја&е у основним срп. народ. школама: „Малан КатаваеГн".

III. 0. 1261. ех 18'Јб.

Српсним православним црнвеним општинама епархије бачне.

Ношто је потреба да се у обуци црквеног ијенија једнообразност уведе, а до сад издане

Катавасије нису одговарале тачно оним нронпсима, ио којима би исте Катавасије биле