Srpski sion

С тр . 488.

„СРПСКИ

сион и .

Б р . 30.

тарисање напред означеног иметка предузети, те је позвао овај одбор, да у том погледу сходно расиоложење учипи. По саслушању нревишње наредбе Његова ц. и ап. кр. Величанства и прочитању одлуке високославног саборског одбора решио је овај арх. адм. одбор у седници својој од потписанога дана и иод горњим бројем: Превишњу наредбу Његова ц. и ан. кр. Величанства са најдубљим страхопоштовањем и непоколебивом иоданичком оданошћу узети на знање и у смислу исте а на темељу расположења високославиог саборског одбора одредити следеће: 1.) Достављене обраспе инвентара припослати ово-подручним срп. прав. црквеним општинама са налогом, да тједина иоглавља, у исшима пазначена, ирема својој иотреби даде на јаком иапиру нарубрицираши и ио црквеном одбору у одборској седници сасшавиши превишњом паредбом Његова ц. и ап. кр. Величансшва захшеване инвентаре према еадањем етању, у четири (4) примерка, и то: засебио за сваку цркву, црквену оишшину, школу и закладу, те да уз сваки инвеитар даде ио један чисш шабак за убележавање насталих иромена ушити, ио закључку инвентара исти по иредседнику, иеровођи, иароху и ирисушним члановима одбора иошиисатп и званичним тчашом ировидити , те га онда овом одбору до 19. (31.) авгуета 1896. без евака ИЗГОВОра ПОДНеее и то тим ире, што 11(\ се ио безусиешном минуЛу овога рока дати захшевани инвеншари ио иовереницима на чирошак немарних црквених органа саставиши. Надаље упутити црквено општинске одборе, да у инвентар нојединих цркава, разуме се и филијалних, уврсте цркве, црквене зграде, земљишта, покретности, као: црквене утвари, драгоцености, вредносне панире, Фундус ииструктус, у који се убројати има сва теглећа марва, тежачки алати, бурад и све снраве спадајуће на земљиште, које су иотребне, да се уредно обрађује господарство, и т. д.; а у инвентар црквене општине, парохијалне и ине закладе,- да исто тако уврсги непокретности и покретности, које у њихову

властитост спадају. а тако и у инвентар школски да уврсти све оно, што у властитост срн. прав. црквено-школске општине спада, те да свуда код дошичних неиокретносши означе бро] грунтовног улошка, кашастрални чист ириход , који се из катастралних по сједовних листова код надлежне политичие општипе налазећих се избележити може, вредноет и иовршину дотичне неиокрешности и све оно, што је у дотичним рубрикама назначено, те да наслове поређају један за другим непрекидним редом, ирема по треби дотичне општине. Уједно наложити свима овонодручним оиштинама, да набаве и са овим ннвеншарима тднесу овом одбору и грунтовне изватке и оверовљене иреиисе кашастралних иосједовних листова од свију својих неиокретности, које у састављеним инвеитарима буду уведене. 2.) Умолити преч архид. конзисторију, да својим путем наложити изволи подручном парохијалиом свештенству, да при овом велеважиом нослу и оии заједнички са црквеиим одбором суделују и одборнике сходно уггуте, како би се инвентари што тачније саставити могли Ова наредба доставл.н се тој опнттини са 1 примерком прописаног обрасца инвентара најстрожијим налогом , да настоји, да се најтачиије и за времена задовол>и превишњој наредби ц. и апост. кр. Величанства, те искључи свака могућност. да се држ. власт мора умешати у ову ствар, да се задоволш превишњој одлуци. Из седиице архид. админ. одбора, држане у Карловцима 11. (23.) јула 1896 г. Г е о р г и ј е с. р. Патријарх.

Рукополагања. По овлаштењу Његове Светости, преузвшиеног Тосмодина архиеиископа карловачког, митроиолита и иатријарха српског, Георгија БранковиЛа, рукоположио је високопреосвећени гоеподин епископ вршачки, Гаврило ЗмејановиЛ јерођакона манастира Беочина Леонита Огризовића-Бугарског за презвитера.