Srpski sion

С тр . 358.

„СРПСКИ СИОН\

Б р . 22.

нети. —- Прочитани сј г извештајн од некојнх епархија о стању подручнпх шкода у 1896. год. те су исти издати главном референту за стављање главног извештаја за сабор. (Превишње именован-е Тузлачско-Зворничког митрополита.) Љеговп Беличанство, премилостиви наш цар и краљ, благоизволео је за српског православног митрополнта Тузланско-Зворничког именоватп председника Сарајевске сриске православне Копзисторије архимандрита впреч. г. Григорија Живкови%а , пошто гаје, као што јависмо, за таквог изабрао св. Синод васељенске патријаршије Цариградске. И тако је и то питање решено. Нови митрополит Живковић родпо се 1839. у Мемпнској у костајпичком котару (Хрватска). Послије свршене богословије у Ср. Карловцима произведен је Живковић 1861. за ђакона и свештеника и служпоједо 1863. као капелан у Дубици. Исте године наименовало је ц. кр. ратно министарство Жпвковића катихетом у горњој реалци у Раковцу, гдје је у нстом својству служио све до 1893. и то од 1871. у чпну професора. Још 1868. изабран је Живковић за члаиа конзисторпје горњо-карловачке епархнје, а 1887. је получпо чпн протојереја. Послије тридесетгодишњега олужбовања као ирофесор вјеронауке прешаојеЖивковнћ у мир, а за тпјем је ступио у јеромонашки чин, у којем је произведен за протосшфела и наименован настојатељем маиастира Ромирја. Са тога ноложаја наименовало је Н>ег. Величанство зимус Живковића првим чланом конзисторије у Сарајеву, гдје га је одмах по доласку преосв. госп. мнтрополит МандиЛ нроизвео за архимандрита.

Јавна захвала. Становник Осечки г. Лазар Бркић даровао је цркви Чепинској два сребрна чирака и једно сребрно кандило. Овим му изричем срдачну благодарност на даровима. У име српске нравославне црквене оиштине. У Чегшну, 23. маја 1897. Јован Магарашевић парох и предоедник црквене општине.

Високородни госп. Рлигорије Марицки племенити Сремослав цес: и кр. Генерал-Мајор, домородац наш и духовни син свете наше источноправославне цркве Мартииачке, изволео је цркви нашој светој дивно и богато украгаено небо надарити, и тиме крунисати пређашњи велељепни дар свој, састојећп се из часне трапезе од мермер камена, којим је благородним и узвишеним чином својим стунио у ирви ред одличних кти-

тора светог храма нашега и целоме свету на видику јавно показао синовље своје страхопочитање и жарку љубав према светој својој источно-православној матери цркви. Овим заиста високим и веледушним даровима дубоко ганути, налази се овоместна црквена оиштина чедно и пријатно побуђеном изразити путем јавпости своју синовљу благодарност и оданост горехва.љеиом високородном дародавцу своме са искреном и срдачном жељом, да га преблаги творац небески. са узвишеном породицом још дуго п много поживи на дику и понос рода и народа свога. Из одборске седнице црквене општине. У Мартинци 18. (30.) маја 1896. Марко Кораћ 1"РУЈ а Рунтић перовођа. предеедник. Станимир Будим парох. КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

СРПСКА ШАНАСТИРСК1 ШТАШПАРЗШ У СР. КАРЛОВЦИМА

>1;

д

ЕКАМЕРОН

сто прича

од сто најславнвЈих пиеаца светске књижевности

Изашло је до сад осам свезака. Цена свесци 20 новчића.

ПЕСМАРИЦА ЗА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕДНЕ СРПСКЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ нрема наставној основи изданој од всл. Школског Савета израдио Александар Јорговић учитељ у срп. вишој девој. школи новосадској ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. 107. А<Ј Ш. С. ех 1897. 1—3 зап С Т Е Ч А Ј. Да би се звање главног школског реФерента сриских народних школа као и обадва зваља епархијског школског реФерента бачко-будимског и темишварско-вршачког у своје време на наступајућем срп. прав. нар. цркв. сабору попунити могла,