Srpski sion

1>р. <24

нису до сад одговоршге односном познву високосдавног Саборског Одбора у ствари издавања пронисаних обвезница за осигурање у нптању стојећнх дуговина. — Вратиће се дрквеној огштини у Срп. Св. Петру, ирпзпв њезип иоднесен, на високо кр. уг. шшистарство против оног решења високославног Саборског Одбора у Карловпнма, којнм је иста оиштина унућена, да имаде разрезати на имућне припаднике своје и онај део дуговине верозаконског приноса н саборских трошкова, који бп имали платити сиромашни верни тамошњп, али га због сиротиње платити не могу, с тим да исти прпзив може непосредно на споменуто високо место подастретп, будући автономне власти такове правне лекове не спроводе на место опредељења њихова. — Упутпће се црквена онштина у Десцн, да има изабрати новог црквено-општинског председника. — Одобрени су уговори склопљени о нзвлаштењу неког дела црквено-општинског земљишта у црквеиим општинама Шурјан, Ђир и Толвадија у сврху грађења жељезннца. — Издаће се црквеној општини у Моноштру у руковању епархијске власти налазећи се депозитум њезин, који јој је потребан за цодмирење трошкова око градње цркве тамошње, и упутиће се иста општина, да у свом делокругу означи, које су још радње на цркви потребне да се пзведу оспм онпх, што су већ у напред као потребне означене. — Узето је с одобрењем на знање обнова једне подовине одборника у црквеној општшш Ватања. (Г. Евген Думча) познати родољуб и добротвор наших школа у Будпмској дијецези одлпкован је од Његова Величанства крстом ордена Франца Јоспфа, за стечене заслуге 25 годпшњег градоначелниковања његова у Св. Андреји. Живио, и дуго се наноспо превпшњег одликовања! (Испит на богословији карловачкој) довршени су. Од 19 слушалаца IV. године један је остао неиспитан (ради болести), један је полагао испите, али му је издавање сведоџбе обустављено док не поднесе писмену радњу, тројпца су одбијепп на два месеца; од осталих 14 добили су сведоџбу са одликом: Вујин Јован ^бачке диец.), Стонић Мнлан (пакрач. диец.), Витковић Днмитрпје (бачке диец.) и Рајпћ Миливој (будим. диец.); са просечно добрим успехом: Бруспн Обрад, Пантелић Душан, Поповић Светислав, Марковић Душан, и Макспћ Нпкола; остали са просечно довољним. ^Стечајни испит.) Пред архидијецезалним поверенством за цолагање стечајног испита положпли су тај испнт: јереј Милош ЛоиовиЛ, администратор парохије у Петровчићу, јереј Јован ЛатинкиЛ, ка-

тихета основних школа у Руми ијереј Жарко ЂукиЛ администратор иарохије у Шнду. (Пчеларски курс у Карловцима). Врли професор карловарчке наше гимназије и познатп српски пчелар г. Јован Живанови~%, одазвао се молбп неколицине учитеља и одржаће 6. и 7. нашег јула о. г. нчеларски курс на своме конванлуку у Карловцпма. (-)- Александар пл. Николи® од Рудне,) бивши н краљевски комесар на народно-црквеном Сабору нашем, преминуо је. Лака му земља! (I Јереј Стеван Були!) парох у Бршљаници (Пакрачка дијецеза) премннуо је после дугог боловања. Сарањен је уз велико саучешће свештенства, својих парохијана и народа из околних парохија, 10. (22,) јуна о. г. Лака му земља и вечан спомен!

Нове књиге. Глас пастира. Прво коло проповеди свештеника Григорија А. НиколиИа, протоцрезвптератског помоћника. Разннх проповеди пма у овој књпзи 41. Цена 70 новч. или 1 динар 80 н. д. МатерЈалЋ н нћкоторЈлн изшгћдовашн По иеторш Черногорвн. А. Александрова, ордпн. нрофесор Императорскаго Казанскаго Универсптета. Казанв. Типо-литографји Ммиераторскаго У ниверситега 1897.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

П. н. Господи учитељима и слв. црквено-школским оштинама. Саопштавамо, да смо спремили довољан број „Мале Катавасије" за основне школе, како би моглп задовољити све наруџбпне, које нам етигну, а које и очекујемо. „МАЛА КАТАВАСИЈА" наша је одобрена и прописана 3-&. ОСНОВНЕ ТТТКОДЕ -^ВЈ како нашим всл. Школеким Саветом, тако и вие. кр. зем. владом у Загребу. Она је уређена (редигована.) као нпједна до сад но стручњацима на то нозванима и иадлежнима. Стоји само 20 повч. а вслика је 8 гитамианих табака са јаким корицама и на доброј хартији. Кад се на вшпе купи дајемо 25% рабата. Молимо п. и. господу учитеље и сл. црквеношколске општпне, да нас иотпомогну својпм наручбннама; јер само тако ће се стати на пут увлачењу у школе наше п такпх катавасија, које за школу нису.