Srpski sion

Бн 30.

„СРП СКИ СИОН."

Стн. 507.

прављене су оне многе погренгке у њнма, које су мнрисале на проту-православно порекло. као н. нр. „кезх злчета" у песми божићној ,,/1икЈ>и ДН6СК 0|ЦЖе!" II т. д. 3.) У овој катавасији попуњена је једна празннна, која се налазн у свима досадањим књигама те врсте; а то је, уврштени су тропари и кондаци за све оне свеце, о којима, се обично у нас Срба „Крсно име" слави. Тако је дана прилика, не само свакоме 1)аку, него и његовим родитељима и старнјима, да о смом свечарству могу научити и отпојати тропар свога кућног патрона, који је главна карактеристика срнског племена у опће, а особито међу туђинцима. Најпосле, сравни ли се та катавасија са свима досадањим њеним другарицама, свакн свештеник и учитељ моћн ће одмах на први поглед видети, у чему и колико је она боља, потпуннја и сређенија од свију осталих. Врло је ,лако навести баш и поименце све њене предности и препмућства. Према свему овоме, књига је заиста у својој врсти до сада пајбола и најпотаунија.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С. 0. 3733/ех 1897. 117 1—2 С Т Е Ч А Ј. Ради попуњења једног питомачког места у новој сшгтендијској заклади иок. Мојеила Молови/м и суируге му Хриешине и шо за ученике више гимназије еа годишњом етипендијом од 200 Фор. а. вр. овим се расписује стечај. Молитељи могу бити само Срби православне вере, нрипаднипи земаља угарске круне и морају сведоџбом исказати добро владање и добар уснех у наукама, даље сиромаштво и најпосле лечничком сведоџбом да су здрави. Синови срнских православпих свештеника поред једнаке квалиФикације, имају предност пред другим молитељима. Изабрани питомац мора слушати евоје науке у срп. прав. вел. гимназији карловачкој. Молитељи имају ноднети своје ваљано инструјисане молбенице потписаном ради избора најдаље до 8. (20.) августа 1897. год■ У Карловцима 14. (26.) јула 1897. Г е о р г и ј е Патријарх. А(1 Ш. 0. 158/118 ех 1897. 118 1 —2 С Т Е Ч А Ј. Услед отварања трећег разреда сриске учитељске школе у Пакрацу као и услед упражњености једног досадашњег редовног проФесорског места на истој школи но-

требпо је поставити два редовна ироФесора — те се овим отвара стечај иа ова проФесорска места: Један од ироФесора за горе поменуту школу имаће дужност, да нредаје математику и прирсдне науке (физику), а по потреби и друге које сродне предмете. Други ироФесор за исту школу имаће дужност, да предаје: српски језик, историју и геограФију, а по нотреби п друге које срод1 1 е иредмете. Са сваким од горњих места, ако је изабрани за горње струке потпуио оснособљени гимназијски или препарандијски проФесор, скопчаиа је годишња плата од 1000 ф. а. вр. и 10^ те плате у име станарине, после сваких пет година усиешне проФесорске службе годигиња повишица од 100 ф. а. вр., а после 30 година службовања мировина у износу ностигнуте плате. Ако је поставЈвени без потпуне квалиФикације имаће плату од годишњих 800 Фор. а. вр. На ова места могу компетовати само они Срби иравославне вере, који су стекли оспособљење за предавање односних горепоменутих наука у којем свеучилишту, или у којем вишем педагогијском заводу, или те науке у тим заводима слушали, али првенство имају оспособљени за горње струке гимназијски или препарандијеки ироФесори. За случај. ако такових компетената не би било, имаће дотичаи постављени за годину дана положити испит за проФесорско оспособљење. Оспоеобљени нроФесори ће се у смислу школске уредбе сматрати за две године дана службовања као привремено иостављени, а супленти се у опште иостављају у нривременом својству. Молбепице своје, којима се имају приложити: крштено писмо, сведочанство о нроФесорском оснособљеи^у, односно о свршеним наукама, сведоџба о досадашњем служ бовању и најносле сведоџба о религиозноморалном и нолитичком поведењу — ваља да комнетенти поднесу потписаноме председништву најдаље до 3. (15.) августа 1897. г. Из седнице срп. ирав. нар. Школског Савета, држане у Карловцима 14. (26.) јула 1897. године. Предеедништво срп. прав. нар. Школског Савета.