Srpski sion

С тр.

668,

„СРШЖИ СИОН."

Бр 39.

младеж, која овдашње комуналне народне школе и средње школске заводе нохађа. (Ако бн црквена ошптина кадгод за добро нашла, да мушку и женску школу споји — с укупним бројем деце до 50 — учитељ би дужан био и мушку и женску децу заједно обучавати.ј Изабраном учитељу може битп поверено и перовођство у срп. прав. црквевој ошптини, ако за тај посао довољно вештине покаже, за што ће добивати годишње 120 Фор. Но општина задржава себи у томе случају право тромесечнога отказа. Остале учитељске дужности прописане су „Школским Уредбама" од 1872. год. На ово место могу комиетовати само они, који су српску учитељску школу у Сомбору с& успехом свршили и који добро владају мађарским језиком. У Темишвару 7. (19.) септембра 1897. Душан Берић Јован Поповић перовођа председник прив шк одбора. ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. 182 х-7 На основу закључка ове црквене општине од 6. (18.) јуна о. г.. а с одобрењем славног архид. адм. одбора од 9. (21.) о. м. АО. 935/417. ех 1897., расиисује се дражба на мањак за нодизање новог иконостаса. Нста ће се одржати дана 28. септембра (10. октобра) о. г. у нисарни црквене ооћине. Прорачун за изведење исте радње износи 2700 Фор. Нацрт радње као и други услови могу се дневно увидити код нарохијалног звања. Сваки дражбеник дужан је положити 20^ горње своте пишманлука. Одбор задржава себи право поверења. У Вежанији 18. (30.) септембра 1897. Председништво.

С Т Е Ч А Ј. 172 з-з Умировљењем је остало упражњено једно учитељичко место у срп. нар. осн. средишној школи новосадској, на које се овим расписује стечај, Плата је: 500 ®ор. у име редовне плате; 150 Фор. у име станарине и 50 ®ор. у име накнаде за огрев. Дужности су прописане Школском Уредбом и наредбама школских влаоти. Компетовати могу. свршене учитељице, које су оспособљене и из мађарског језика. Рок стечају истиче иосле четџри седмице, рачунајући од ирвог уврштења овог стечаја. Из седнице школског одбора српске правосл. цркв. шк. опћине у Новоме Оаду 2. (14.) септембра 1897. године. К. Миловановић П. Попадић

перовођа.

председник.

Бр. 9./22. ех 1897. — Школски Одбор. 173 2 -3 СТЕЧАЈ Овим се раеписује етечај на упражњено учитељско место V. и VI. разреда мешовите школе. Плата је 600 ®ор. а. вр. слободан стан по нропису и огрев у слами. Дужности су црописане школском уредбом од 1872. год а ирвенство имају они, који су вешти ноталном појању, те који су кадри децу обучити иојању у два гласа. Рок стечају четири недеље од првог уврштења овога стечаја. Приметити је, да општина нема свога означеног кандидата; сваки молитељ има изгледа да ће бити изабрат. Из седнице школског одбора држане у Меленцима 6. септембра 1897. год. Светозар Николић председник.

ДРУГИ 0ГЛАСИ. оооооооооооооооооо о ооооооооооооооооооо 0 181 1-3 СТЕВА ПИСАРЕВИЋ 0 v свештеинчког оделд гез: ^твари v 0 НОВИ САД, ДУНАВСКА УЛИЦА, БРОЈ 11. 0 Част ш је пречасној госнодп свештеницима до повољног знања ставити, да саж за јесење $ хаљине врло ленпх п добрих за износ штофова набавио као: первијена, доскина п камгарна у ▼ Р свииа ценама; тако исто п за зимске хаљине као дејаке са лепом фипож поставом, добром израдом 0 0 и најуиеренијим ценама. Исто тако примам само на израду, када муштерија сама материју купи. ф ф Част мп је и славним црквеним општжнама до повољног знања ставпти, да одежде, литије, ф л барјаке, стихаре, налоње и све друге ствари, које у кројачку струку спадају, израђујем по најуме- л д ренијим ценама, а старије ствари прпмам на оиравку. ^ л Цене сам попустио у свему. Мустре на углед шаљем фрај и франко. % л с поштовањем Отева Писареви"ћ. ф оооооооооооооооооооооооооооооооооооооо

„Српски Сион" жзлази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За странв земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Веограду. Поједшш бројевн стају 10 новч.

Штампа : Српске Манастирскс Штампарије у Ср. К&рловцима.