Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

Б р. 1.

С Т Е Ч А Ј. 2 1-3 Овим се расписује стечај на учитељско место за I. и II. раз. вероисиоведне мушке школе у Бегечу. Плата је следећа: 355 ®ор., за пиеаћи прибор 5 Фор, 7 огрев преко зиме колико је потребно и 2 хвата дрва за своју потребу ; 4 јутра (по 1200П) ритске земље, која је изложена поплави и за коју општина у случају поплаве не прима одговорност; осим тога удобан стан са свима потребним стајама. Дужности су учитеља ирописане школ. уредбом од 1872. Котпетенти имају доказати, да су учителЈску школу свршили и исиит из мађарског језика положили. Лична пријава узеће се у обзир. Рок стечају је шест недеља од ирвог увршћења. Из седпиде црквено-школпсог одбора у Бегечу од 21. децембра 1897. Ст. Црнојачки Тоша Мутибарић перовођа. председник.

Аа К. 272/зап. ех 1897.

1—3

С Т Е Ч А Ј. Па упражљено место сист. парох. помоћника у Ст. Футогу са којом је скончана плата IV. разреда, овим се расписује стечај. Комиетенти на ово место имају своје добро инструиране молбенице путем претпостављених им власти у року од 6 недел.а дана (рачунајући од дана првог уврштења овог стечајај конзисторији овој поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке, држане у Новом Саду 11. (23.) децембра 1897. Председништво. Аа Е. 1338/1. 180. ех 1797. 220 2—3 С Т Е Ч А Ј. Па парохију IV. разреда у Јасенову. Рок пријављивања путем иретпоставл>ених власти 14. (26.) јануар 1898. Епарх. Конзисторија Вршачка.

ДРУГИ ОГЛАСИ. ЗВОНОЛИВНШЦ И ФАБРИКЛ ГВОЗДЕНИХ КОЗА 3& ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокунно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована

патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона,

коЈа имаЈу дуготраЈниЈи, снажниЈИ и дуољи звук, него звона по староЈ сиетеми прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој еистеми ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу елободно стојеће; звона -или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона оа крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 19— Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговшу на годину 4 фор., на по годше 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србнје прима претилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламацзје шаљу се Администрацији \ осталн рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног редр ситних слова. а за жнг сваки пут по 30 новч. — Неплаћепа писма се не примају, — Рукописи се враћају. Штампа: Српске Манастнрске Штампарије у Ср. Карловцима,