Srpski sion

|)р. 6.

се осигурала могућност за набављање чистих во штаних свећа и на основу ког би се жогла нзрећн коначна забрана паљења такових свећа које нису од, нчелињега воска. Други део предлога, о подпзању рацијоналног пчеларства и о именовању путујућег учитеља у ту сврху за манастире, упугпла је конзисторија с препоруком адмпнистративном одбору на мериторно решење. —нћ. (Спакилук манастира Хилендара у Русији.) 0 томе читамо ово: „ Светогорска царска лавра Хилендар имала је до пре двеста година свој спахилук у Бесарабији, који је тада из још непознатих узрока прешао у влаеништво Христова Гроба или неке друге богоугодне установе у Палестини. Сад се ради на томе, да се пронађе, ко је тај спахилук завештао п поклонио Хилендару, и како му је то добро одузето. И бугарски манастир Зограф у Светој Гори пмао је свој спахилук у Бесарабији, који је прешао у друге руке, али је братству Зографа пошло за руком, да у почетку овога века задобпје годишњу помоћ за изгубљенп спахилук, који изиосн око 40.000 рубаља годпшње." ОД АДМИНИСТРАЦИЈЕ, Сл. цркв. општина у Беденик. Са послатих 6 фор. Ваша је претплата измирена до копца јуна 1898. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. ОГЛАС ДРАЖВЕ. 1о 2-2 На основу одобренога закључка црквенога одбора овим се расписује дражба на мањак за 15. (27.) Март текуће године у 2 сата носле подне. Предмет је: реновирање мраморнога крста на главноме раскршћу. Посао, који се има на истоме предузети, спада искључиво у сликарску и позлатарску радњу, затим оправка ограде. РеФлектанти на ово нодузеће имају до реченога дана посао прегледати, своју понуду са приложеним вадијумом од 5. % потписаној црквеној онштини послати или собом донети. За сликарско нодузеће ирипуштају се такмаци стручњаци са академским оспособл.ењем. Из седнице црквеног одбора држане у Ма-ртинци 25. јануара (6. Фебруара) 1898. Бр. Е. К. 6 ех 1898. 12 1—3 С Т Е Ч А Ј се расписује на иарохију I. разреда у Јошанима, нротонрезвитерата кореничкога. Рок иријављивању до 12. (24.) Марта 1898. Из сједнице Епар. Конзисторије, држане у Плашком, 22. Јануара 1898. М и х а и л о Епископ.

С тр. 9Г>

Вр. 2518. Е. К. 333 ех 1897. 7. 2—3 Е Д И К Т. Позивље се Милета Кукић, кбр. 55 из Тржића I. парохије првмишљанске, политичке опћине примишљанске, котара слуњскога, жупаније Модрушко-ријечке, да ее у року од шест мјесеци овој еиархијској Конзисторији било писмено, било главом иријави. Не пријави ли се, бракоразводна парница, коју је његова жена Анђелија против њега овђе отпочела, наставиће се и доврпшти и без њега. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плашком, 11. (23.) децембра 1897. М и х а и л Епископ.

К. 32. ех 1898. 9 2 — 3 С Т Е Ч А Ј. На упражњепо једно парохијско место при св. ваведенском храму у Вел. Бечкереку, с којим је скоичана за сада плата од 750 ®ор. годишњих, станарина од 200 Фор. годишње и сесија земл>е у иарави, расписује се овим стечај. Компетенти имају своје нронисно инструисане молбенице иутем претностављених власти својих иотиисаној епархијској власти до 16. (28.) марта 1898. укл.учиво поднети. Из седнице епар. копзпсторије држане у Темишвару 20. јануара (1. Фебруара). 1898. год.

Бр. Е. К. 4 ех 1898. 13 1—3 С Т Е Ч А Ј се расписује на парохију I. разреда у Црквеном Воку, у протопрезвитерату петрињском. Рок нријавама до 12. (24.) Марта 1898. Из сједнпце Епарх. Копгшсторије, држане у Плашком, ' :> 2. Јануара 1898. Михаило Епископ.

Аа К. 93 34 ех 1998 14 1—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњену парохију I. разреда у Турији овим се расписује стечај с том иримедбом, да се на истој налази у својству администратора лични помоћпик пок. пароха, који остаје у уживању зајемчених му §. 20-тим 1. Б. прев. кр. рескринта од 10 авг. 1868 год. берива све дотле док му се друго место опреде.љења не нађе. Компетенти имају своје добро инструиране молбенице нутем иредпоетавл 3 епих им власти у року од 6 недел.а (рачунајући од првог уврштења у „Сриском Сиону") овамо ноднети. Из седнице енарх конзисторије бачке држане у Новом Саду 26. јануара (7. Фебруара 1898. Председништво.

„СРПСКИ СИОН