Srpski sion

„СРПСКИ СИОН"

С ТР . 125.

боље рећи, пољско - старокатоличком црквом. По улицама, но којима иђаше епископ, гомилала се иеобична множина народа, а сама дрква беше дупком иуна. Грамата о хиротонији беше прочитана с катедре на латинском, пољском и енглеском језику. Ватим је дошло неколико говора и епискоиско богослужење. На свечаностима су прпсуствовали представниди и таких опћина, које до сада још нису пристали уз пољску нацпјоналну цркву. Жетва је велика, алн се осећа недостатак енергичних радника. Разуме се, да се паписте лаћају свих могућих мера, само да угуше овај покрет, алп као да пм је сав труд узалудан, јер епископ наилази на одобравање и од стране оних, од којих се то никако није могло очекивати. (Старокатолицизам напредује) све боље и боље, чему је сведок и нова црква у Карлсруу, која је недавно освећена, као и изјава професора Бункофера, да иступа из римске цркве и да прелази у Старокатолицизам. (Против биртија.) Посланик Поточек поднео је предлог сабору, да се у Галицији ограничи број бпртија а од бирташа да се иште пзвесни квалификација. Куда овај циља сасвим је јасно. Крчме у Галицији су скоро све у чивутским рукама и легло су свпју чуда и покора. Сабор је уважно предлог Ноточеков п иримио резолуцпју, којом се влада позива, да иредлог Поточеков усвоји. Том приликом сноменуто је, да је од доба, што је земља узела у своје руке пропинацију, број биртија у Галицијп се смањио о целу хиљаду. Год. 1890. бпло их је 14*608, год. 1894. већ 14-088 а год. 1896. „само" 13 595. Опадању томе допринела је много скупоћа бирташки концесија. (Свештенички збор.) У Чарновици је одржат збор Буковинског православног свештенства, који је решио издавање румунског духовног часописа „6аб1;оги1 ог!ос1ох", који пма неговати пријатељске одиошаје са православним Русима. (| Јереј Јован Проданови!.) администратор парохије у Тиса Хиђошу преминуо је у 32 годннп свога земнога живота. Са нокојником се опростио у посмртном говору -парох Иван ТешиЛ. Прерано умрлом иокојнику нека је лака земља и вјечнаја памјат!

Нове књиге. Преглед ооновног богооловља. По дјелу Арх. Августина израдио Ж. ДраговиЛ Цетиње. К. Ц. Државна Штамнарија 1897. Стр, 95 Цијена 60 нов.

Старокатолицизам у аустро-угарској монархпјп пзвештај св. архијерејском сабору од С. М. Веселиновића професора богословнје. Београд Штампарија Петра К. Танасковића 1897.

Бр. 226/200 ех 1898. ' Јавна благодарноет. I. На молбу Еиархијског ПГколског Одбора овога од 17. (29.) Априла 1897. Број 685 ш. о. ради добровољних нрилога на интернат уз српскопрано';лавну учитељску школу овдашљу, одазваше се досада и дароваше редом овим II. Н. приложници и то: Славна „Српска Банка" у Загребу 500 Фор. — Преосвештени Госнодин Епископ Мирон Николић 100 ®ор. II. н. Г. Јован В. МарковиК из Пакраца скупио као посланик на народно-црквеном Сабору у Карловцима 348 Фор. 23 нов., — а дароваше ова П. н. Г. Г. Никола Петровић из Ст. Пазове 100 ®ор. Паја пл. Еремић из В. Кикинде 100 Фор. Јован В. Марковић из Пакраца.50 ®ор. Др. Илија Вучетић из Н. Сада 20 Фор., Лазо Обреновић из Карловаца 10 Фор., Васа Муачевић из Осека 10 Фор , Евген Думча из С. Андреје 10 Фор., Др. Миша Михајловић из Карловаца 8 ®ор. 23 нов. — ЈБубомир Павловић 5 Фор., Павле Гостовнћ 5 Фор., Др. II. Дракулић из Сомбора 5 Фор., Стеван Михалџић 5 Фор., Др. Бранислав Станојевић из Н. Сада 5 Фор., Др. Милан Мандић 5 Фор , Др. В. Чобанић 5 Фор., Младен Јосић 5 фор., — Високопречасни Госнодин протопресвитер и ректор богословије у Карловцима Јован Вучковић сакупио је 360 ®ор. а дароваше све н. н. г. г. нроФесори богословије и то: Јован Бучковић 60 Фор., Милутин Јакшић 50 ®ор., Иларион Зеремски 50 Фор., Јован Живковић 50 Фор., Димитрије Бранковић 50 Фор , Др. Георгије Летић 50 Фор., и Гаврил Ананијев 50 Фор. П. н. Г. К. А Пахани и син из Брода 50 ®ор. — Сриско-иравославне црквене општине и то : Земун 50 Фор. —- Ријека 50 Фор., — Ада 25 Фор. — Будим 20 ®ор. и свештеник исте Димитрије Рајић 3 Фор. — Каћ 10 Фор. — Ст. Бечеј 10 Фор., црквена благајница Велика Канижа 10 ®ор. — Свето -Фрушкогорски православни Манастири и то: Кувеждин 25 Фор. и настојатељ му II. н. г. игуман Генадије Поповић 10 Фор. — Привина Глава 25 ®ор. — Бешеново 10 ®ор. — Мала Ремета 10 ®ор. — Фенек 10 Фор. — Хоиово