Srpski sion

(Ј тр . 368.

„ерпеки сион к -

В р. 2В.

С Т Е Ч А Ј. 62 1 -3 На упражњено учитељско место у КишФалуби расписује се овим стечај. Плата аа свакидању и повторну школу са певчеством 340 ®ор.; 3 ланца оранице (но 1200Ц); слободан стан из две собе, кујне, коморе, нодрума, штале; велика багата од 1 ланца; 13.64 сив. мет. тврдих дрва; ириход од Функција уз свештеника и за перовођство 20 ®ор. Иште се оспособљење из мађ. језика Дужности нрема шк. уредби. Рок стечаја до св. Илије т. г. У КишФалуби 31 маја 3 898 год. (КМа1и(1, Вагапуа). Роман Косић председник. С Т Е Ч А Ј. 59 1-3 Овим се расписује стечај за учитеља на четвероразредној мешовитој вероисповедној школи у Суботици (п. н. Јаш Банат). 1[лата је 300 ®ор. за поФторну школу 40 ®ор. за перовођство 12 ®ор. 3. хвата дрва за своју потребу и 3 хвата за школу.

Осим тога уживаће слободан стан из две собе, кујне, шпајза, штале, шупе и врт за поврће. Од ногреба где буде позван добије 50 нов. Компетентп имају доказати, да су учитељску школу свршили и испит из мађарског језика положили. Личне пријаве узеће се у обзир. Рок је стечају до св. Илије. Из седнице црквено-школског одбора. У Суботици 14. (26.) маја 1898. Ђока Стојшић Јереј Влидислав Ристић перовођа. председник. Врој 825 К. 179. 58 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. На иарохију IV. класе у Врбовљани без интеркалара. Парохијски дом има, сесије не. Молитељи имају своје пронисно инструиране молбенице надлежнијем путем Епархијској Консисторији овој најкашње до конца мјесеца јулија о. г. поднијети. Из сједнице Енархијске Консисторије у Пакрацу, 19. (31.) маја 1898.

ш

ДРУГИ 0ГЛАСИ. ЗВОНОЛИВНШ И ФАБРИК1 ГВОЗДЕКИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ

преиоручуЈе се — са гаранциЈОМ на више година — за израду нових звона и за преливање иукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована вЧГ* патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, "!Р1 која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно натентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системп ливених звона јод 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављење старих звона оа крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко, На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарскош медаљом.

брпгј тгтг Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је : За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговшу на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије нрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукониси уредништву ,,Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н сгечајеве плаћа се 6 новч. од једног редр ситннх слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Ненлаћена писжа се не нримају, — Рукописи се враћају. Штанпа: Српске Манастирске Штамприје у Ср. Кардовцима.