Srpski sion

„ОРПСКИ сион. в

Бр. 233. ех 1898. 1<>8 1-3 С Т Е Ч А Ј. У смислу иравила задужбине Атанасија II. Гереског расписује се стечај на два стипендијска места но 150 ®ор. на годину. Ову стипендију уживају само ученици ове гимназије Срби нравосл. всре из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молител.и имају поднети своје молбенице нотписаној управи гимназијској пајдал.е до 8. (20.) септембра о. г. и нрикључити им школске сведоџбе од последње две године, сводоџбу си ромаштва, сведоџбу лекарску и крштено писмо. Прнмедба. Осим тих стииендија издаје се сваке године из прихода од светосавских беседа припомоћ шеснаесторици сиромашних ученика ове гимназије по 100 Фор. у мееечним ратама по 10 Фор. у напред. У Новом Саду 27. јулија 1898. Уирава сри. вел. гимназије.

А<1 Ебр. 73. К. 58. ех 1898. 91 3—3 С Т Е Ч А Ј. На место ирав. катихете у Пешти. Катихети овом спадаће у дужност, да обучава сву децу, која полазе туђе основне и средље мушке и женске школе. Са овим местчм скопчана је плата у готову 500 Фор. годишње и евентуално 100 ®ор. државне припомоћи, уз то 4 Фор. пристојбе од сваког оног катихумена, који нолази државну средњу школу п слободан сган од једне собе и кухиње. Комиетовати могу свршени богослови, који су и у писму и у речи потпуно вични мађарском језику, шшгго је знање овога језика ио потреби службе иеопходно нужно. Првенство имају они, који су катихетски испит положили. Ваљано инструјисане молбе имају се до укључиво 6. (18.) авг. т. г. нотписаној конзисторији поднети. Из седнице еиарх. конзиеторије будимске, држапе у Сент-Андреји 22. јупа (4. ,јула) 1898. Епарх. конзиеторија будимска. ~С~ Т Е Ч А Ј. 89 з-З На учитељско место на вероисповедној школи у Беочину. Плата је за редовну школу 410 ®ор. а за пефторну 40 Фор. годишње; од погреба где нозван буде 1 ®ор. слободан сТ&н од 2 собе, кујне, подрума и коморе. Дужности су прописане школском уредбом и наредбама школских власти. Осим тога дужан је у цркви појати и децу у црквененом појању обучавати. Првенство имају Сомборски приправници. Желити је. да се кандидати лично пријаве. Рок стечају 26. Јули о. г. У Беочину 29. Јуни 1898. Црквено-школска онштина.

С тр . 471.

С Т Е Ч А Ј. 96 2-3 Према но Епархијском Школском Одбору одобреном закључку срнско-православне црквеношколске главне скупштине, расписује се мјесто учитеља при српској вјероисповједној школи у Беловару. С овим учитељским мјестом скопчана јс годишња нлата од 500 Фор. а вр ; а осим тога слободан стан, 2 врта и 6 хвати дрва у нарави. Изабраном учнтељу у дужносг снада школском уредбом прописане предмете предавати, у св цркви код сваког богослужен.а појати, те школску Д .јецу у појању, а по могућности и у ноталпом пјевању обучавати. Молитељи вал.а да поднесу молбеннце своје нредоједништву потпиеане црквено-школске онштине и ирикључити им евједоџбу, да су сврпшли српеку учитељску школу са добрим усијехом, као и свједоџбу о моралном владању. >'ок овоме стечају траје 6 неђеља дана од дана нрвог увршћења. У Беловару дана 2. (14.) јулија 1^98. перовођа. иредседник. Милан Стопић Никола Томић капелан. С Т Е Ч А Ј. 11о" _ Овим се раенисује стечај на два привремеиа учитељска места за годину дана на срп. вероисноведним школама у Срп. Елемиру. Плата је једноме учител.у: ПООкруна у готовом, четир јутра ораће земљс, на коју учитсљ све терете плаћа; 60 круна у име пероводства и 16 круна у име паушала. Плата је другомс учитељу: 800 круна у готовом, 60 круна у име иовторне школе и 16 круна у име паушала. Сем тога има свики учитељ стан са баштом, три собе, кухињу и четир хвата сламе. Дужност је изабратих учитеља све пронисане предмете предавати, децу црквеном појању обучавати и при сваком богослужењу иевиицу држати. Разреде ће доделити месни школ. одбор у споразуму еа изабраним учитељима. а изабрани ће бити они комиетенти, који су и из мађарског језика оспособљени. Рок је стечају Всл. Госиојина, а тада ће се и избори обавити Лична пријава узеће се у обзир. Из седнице срп. прав. школ. одбора држане у Срп. Елемиру, 12. (24.) јунија 1898. године. Јереј Обрад Брусин Обрад Еремић приврем. перовођа. предеедник, С Т Е Ч А Ј. пГ 1 -3 По налогу високославног Еиарх. Школ. ОдI бора (бачког) од 6. (18.) јуна 1898 г. бр. Е. Ш. О. 1004/194 и на основу решења овом. школ. одбора од 29. јуна о. г. бр. 186. расиисује се овим стечај ради сталног попунења учитељичког места. Са овим местом скопчана је следећа плата: за редовну школу 360 ®ор. а за држање поф-