Srpski sion

(Ј ТР. В08.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 19.

се документирано пријаве до 30. маја по ст. кал Епарх. конзисторпја Вршачка. Г а в р и л с. р. епископ. Аа бр. К. 201, 279/176. ех 1899. 50 2—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњену нарохију VI. разреда у Илоку. Комнетенти нека своје прописно биљеговане и инструјиране молбениде до конца месеца маја по ст. о. г. овој кензисторији надлежним нутем поднесу. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 29. априла 10. маја 1899. Георгије Натријарх. ~ ОГЛАС ДРАЖБЕ. 56 1-1 На дан Цара Константина и Јелене 21. маја (2. јуна) о. г. носле нодне у 2 сата одржаваће се у школској дворани дољноковиљској дражба З а израду четири нове дрвене шалукатре на

црквени торан. дољно Ковиљске срп. прав. цркве, на коју се дражбу стручњаци овим позивају. У Дољ. Ковиљу 6. (18.) маја 1899. перовођа: председник цркв. ошитиие: Иван Малешевић Јован Ћирић С Т Е Ч А Ј. бГ 2-2 Овим се отвара стечај на упражњено учитељско место основне српске прав. школе у Шиклушу Барања. Плата учитељева је редовна 300 Фор. за пофторну школу 60 Фор., за перовођство 40 ®ор., 3 хвата дрва стан и једпа соба, и једна мања соба, дрварница, кујна, таван и у порти комадић баште. Учитељу спада у дужност у цркви нојати и све перовођске дужности отправљати. Рок стечаја траје до 20 јула 1899. године. Из закључка седнице сриског нравославног школског одбора од 7. (19.) марта 1899. године. Милан Деметровић Јован Пандуровић перовођа. школ. одбора председник.

ДРУГ И ОГ ЛАСИ ЗВОНОЛИВНШ И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована Р1Г* патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, '"ЗРЗ која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљсној изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

®Р

Ш8

®т®

„Орпски Оион" излази сваке недеље на целом та^аку. Дсна му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије нрима нретплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији г остали рукописи уредништв а , Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају.

Штампа: Српске Манасткрске Шгамаарнје у Ср. Карловцима.