Srpski sion

С тр . 618.

„СРПСКИ

сион*.

Б р. 38.

ШСавету молбе некнх привр. учитеља ва прнватно полагање уч. псппта. — Позвата је општпна у Ј. да истражп стару фасију. — Упућен је К. Ђ. у Р. да нризга п иноверну и пноплемену децу у школу, ал да се не сме с њима засебно, док је школско време, заниматп, — Забрањено је, да се у С. о храму у школској дворанп пијанка држп. — Враћен је на поправак наст. плаи М. С. из К. — Упућенп су учитељи у В. да нрпкају стечајна берива, док се фасије у смпслу 72. §. Шк. Уредбе не преудесе. — Упућен је референат да на више месга извиди, да ли се заиста некоректно рукује са општпнскпм школскпм новцеж. — Примљен је нзвештај референтов о расппсивању стечајева и о попуњавању упражњених учптељских места оспособљеним учитељпцама и упућен овој, да то према потреби и даље проведе, отпугатајућп све неоспособљене учитеље, п оне, које је већ евептуално наместио. (Богооловоко Училиште у Карловцима). У Вогословском Училпшту нашем уписало се у I годпну 28, у II. г. 18, у Ш. г. 19, у VI. г. 19, свега 84 слушалаца. (Карловачка Гимназија) Ове школске године уппсало се у нашој Карловачкој Гпмназији у I. разред 71 ученик, у II р. 59. у III р. 42, у IV р. 39, у V. р. 34, у VI. р. 25, у ^П. р. 18, у VIII. р. 25. свега се уппсало 313 ученика. (Прелаз у Правоолавље.) У Архпдијецезп Карловачкој прешло је у г. 1898. из других вероисиовестп у православну свега 31 особа, 9 мушких и 22 женске, п то: у протопрезввтерату Карловачком 2 мушке п 2 женске; у Митровачком 2 мушке и 6 женских; у Земунском 1 мушка и 5 женских; у Вуковарском 4 мушке п 9 женских. Прелаз из православне у другу коју вероисповест није било. (Избор пароха.) За пароха у Уљмн изабран је адмпнистратор тамошње парохије јереј Велимир Сш\так. За пароха у Пешти изабран је адмпнистратор тамошње парохпје јереј Владнмир ДимитријевиИ, познатп ппсац „Незаренство, његова историја п суштпна" п сарадник овога листа. (Избор Текелијиних питомаца.) Скупштина сриске православне црквене општппе Пештанске пзабрала је у седнпцп својој од 12. (24.) септембра т. г. за Текелпјине пптомце: Јована Кућанчанина из Сомбора, Николу Мајпнског из В. Кпкинде и Јована Савковића из Новог Сада, све свршене гпмназисте. (Нов народни добротвор.) Пишу нам пз Ердевпка, да је тамо 8. о. м. премннуо у 66. годпни свог живота скроман Србпн, мали поседник Стеван Стојановпћ, а 9 о. м. је сахрањен. Као човек удов, а без свог порода, увек је говорио: „Што буде пза меие остало, оставићу нашој „Матици", да се које Српче школује, те да и ја мој мпли род но-

могнсм " Тако је и учшшо, јер је у својој оноруци после легата својим сродинцпма — остатак оставио „Матпци Српској", да се оснује једна или впше стипендија у току времена под именом: „Оставпна Стевана Стојановића из Ердевика", — која ће нешто преко 2000 фор. изнети. Извршптељ опоруке је нарох бпнгулскп г. Стеван Бећаревпћ. А какво је у покојника за мнлп му род српскп срце бпло, сведоче његове носледње речи у његовој: „Моја последња воља и жеља": „Унапред благосиљам мог пптомца, да буде на дику п понос милом нам роду срнском". У жпвоту свом био је човек трезвен, вре дан п умерен. У црквп при опелу се са драгпм покојнпком опростио ирпјатељ му парох бингулскп г. Сгеван Бећаревић п као са својпм пријатељем, а као члан „Матице" — и са новим народним добротвором са речпма: „Слава тп п хвала, новп народнп добротворе и вечна тп памет." „Бр." (Велики српски добротвор ) „Београдске Новпне" јављају ово: „У присуству власти, старалаца и фамплије отворен је јуче тестаменг пок. Димитрија СтаменковгЉа , којп бешеједан од најугледнијих трговацау Србији, иредседииктрговачкогудружења и Београдске берзе. Како дознајемо, нокојннк је, поред осталога, завештао 300.000 дпнара у злату за фонд, из којега ће се награђпзати и штампати књиге, писане у духу велпке српске пдеје, о отаџбшш, вери, моралу, о културноме напретку Србије п о иародноме здрављу. Тим фондом руковаће Академија Наука, т. ј. њена два члана. Сви списи, издани и штампани о трошку фонда, раздаваће се бесплатно ђацпма. Покојник је још оставио мндге друге легате, међу којима и друштву „Св. Саве", дому сиротне деце, друштву „Краљ Дечански" по 2000 динара. Иоред тога покојнпк је оставио свој златан сахат са ланцем и бриљантски прстен, да се даду двојпцп ђака Велике Школе, који израде најбоље темате из технпке, пдуће годпне. Нека је светао помен врломе добротвору Димитрију СтамепковиИу /"

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

0 Г Л А С. 182 2—2 Управа манастира Ораховице жели дати у најам на више година земљиште манастирско гђе је у даљини и жељезничка станица 10 мннута. У Читлуку оранице и ливаде 200 јутара шуме за пашњак 135 јутара са свим господарским зградама. И Обрадовцима један сат да.љине од Читлука, оранице и ливаде 130 јутара, шуме за нашњак 240 јутара. Тко би желио горе речено земљиште закупити, нека се изволи унрави овога манастира^ Читлуку дне 19. октобра 1899. по новом календару пријавити, када ће се уједно и дражба обавити, те ће се најбољем нудиоцу изнајмити. У Читлуку 3. (15.) септембра 1899. Управа манастира Ораховице.