Srpski sion

В р , 43. „СРПСКИ

Б. Е. К. 156. ех 1899. 202 1—3 Е Д И К Т. Овим се позивље Стојан Ребић, кбр. 69. из Горњих-Дубрава, Котара огулинскога; Жупаније модрушко-ријечке, да се Енархијској Конзисторији у Плашком или главом или нисмено пријави у року од деведесет дана, рачунајући од нрвог уврштења едикта овог у новине. Иначе ће се бракоразводна парнпца коју је супруга његова Милица против њега подигла, и без њега окончати. Из сједнице Епархијске Конзисторије држане у Плашком, 7. октобра 1899. Епархијска Конзисторија Горњо-Карловачка. М и х а и л епископ. НАТЈЕЧАЈ. 195 з-з На основу тачке УШ.—XX. закладног нисма благоунокојеног Архиеиископа и Митрополита Дабро-босанског, Ђорђа Николајевића, од 2. (14) Фебруара 1893., овим се расписује натјечај на три штипендије из закладе његове и то: а) на једну од 320 Фор. одређену за слушача | наука на којем свеучилишту. Штипендију ову доже добити Србин иравославне вјере, родом рашчанин, (из Сријема), а ако овог не буде. косанац, а ако и овог не буде, Херцеговац; б) на двије штипендије, свака но 160 Фор., одређене за гимназијалце, родом из Јаска, Босне и Херцеговине. Натјецатељи имају своје, уредно састављене молбенице иоднијети овој Консисторији до конца мјесеца октобра ове год. по старом календару и истијем приложити: а) крсни лист; б) свједоџбу школску; в) свједоџбу лијечничку; г) свједоџбу сиромаштва и д) св Ј е Д °Џбу о религиозно-моралном владању своме и својих родитеља, издану од надлежног парохијског звања. У Сарајеву 1. (13.) октобра 1899. Српско-иравославна Консисисторија Дабро-босанска. А(1 бр. К. 823/487. ех 1899 197 2—3 Е Д И К Т. Позива се Евица рођ. Јовановић, која је суируга свога РаФајила Радивојевића из Војке злобно напустила и у свет незнано куда отишла, да у року од шест месеци, од дана првог уврштења едикта овог у новинама рачунајући, овој конзисторији или сама лично предстане или место свога садањег пребивалишта иријави. У противном случају ће се нротив ње поведена бракоразводна парница и без ње окончати. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 21 септембра (3. окт.) 1899. Председништво архидијецезалне конзисторије.

СИОН.* С тр . 705.

С Т Е Ч А Ј. 199 1-3 Исписује се стечај на једно упражњено учитељско место на српској вероисповедној школи у Осеку, с' којим је скопчана годишња плата од 600 Фор. и станарина од 144 Фор. и од ногреба и парастоса где позван буде 1 ®ор. а. вр Изабрани учитељ имаће предавати у разредима, које му месни школски одбор доделио буде, све оне предмете, који су школским законом за односне разреде ирописани; школску децу у невању како црквених тако исто и световних дечијих несама обучавати, са истом децом свецем и недељом каталог држати, и за певницом при сваком богослужењу појати. Ваљано инструиране молбенице ваља упутити на име иотписанога иредседника до 6. децембра т. г. по стр. кал. Тражи се лично представљење. У Осеку 18. (30.) октобра 1899. Свештеник ЈХазар Богдановић Председник школског одбора. | ДО. бр. 291. ех 1899. 198 2 — 2. С Т Е Ч А Ј. На упражњено место коровође код сриске црквене певачке дружине у Старом Бечеју. Плата је коровођи 500 Фор. а вр., коју ће изабрани редовно месечно у напред из нолигичне општине примати. Дужности су: певачку дружину обучавати, како њезина управа одреди и с кором при Функцијама управљати; 2 сата недељно школску децу ноталном појању учити. Рок стечају 6 недеља од другог уврштења у „Српском Сиону." Компетовати могу само свршене конзерватористе, који треба своје молбе са документима на нредседника ове општине да управе. Ово ће се место за сад иопунити привремено на годину дана. Из седнице црквеног одбора држане у Старом Бечеју 30. сентембра (12. новембра) 1899. Станко Протић Др. Иван Влаховић перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј. 194 з-з На унражњено учитељско, евентуално учитељичко место на срп. вероисповедној мешовитој салашкој школи у Бачком Петровом селу овим се расписује стечај. Плата је: 400 ®ор., стан у нарави од 1 собе, огрев и 6 Фор. у име паушала. Дужности су школ. уредбом проиисане. Рок пријаве исгиче за шест недеља од дана последњег уврштења овога стечаја у „Сри. Сиону"_ Из седнице мес. школ. одбора држане у Бач. Петровом Селу 2 (14.) октобра 1898. Милош Алексић Леса Томашев перовођа месног шк. одбора. председник,