Srpski sion

Бр 50

ности и гешњпх одношаја мећу англиканскош и нсточним црквама." И почео се одмах и покрет у том правцу. Прво се обратише на источне патријархе. Епископ салзбершки почетком 1898. годнне пође у св. земљу. По њему носла архнеппскоп кентерберпјски ламбетску резолуцију. У сва четир ест . патријархата је долазио салзбершки епископ, свуда је најрадосније дочекиван, особнто у најважнпјем пст. патрнјархату цериградском. И цар. патрпјарх добп ту резолуцпју 28. фебруара 1898. године. Одмах наппса он ппсмо кентерберпјском архиеппскопу, молећи га да му разјасни, шта англпканци мнсле под „јаснијом сагласношћу" п „тешњим одношајпма." И англиканскп му архнеппскоп одговара послаппцом од 7. августа 1899., на коју пзиђе и формалнп одговор од патријарха цариградског, које доноспмо па другом месту овога листа. — И не стадоше ту Англиканци, они пређоше п на дело. Тежња за упознавањем пст. цркава н богословља православног умножпла је нанме и књижевност са неколпко ваљаних дела, као „о црквама истока" архиђакона Спнклера и: „Осамдесет векова прав. грчке цркве" од Гора. Тако раде Англиканци, а Бог ће дати па ће п на прави пут изаћи. П. Т>. Н. Ради уважења. Поштоване претплатнике, који нам дугују претплату — било за ову, било за прошле године —, тако ието и елавне црквене општине, које дугују за уврштене стечајеве и огласе, молимо, да нам дуг свој подмире до конца ове године. Администрација „Српскога Сиона". КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. За који дан изаћи ће календар „ОРАО" ЗА ГОДИЦУ 190ОТУ с 1 вел. премијом и 106 ликова и слика у тексту уз еарадњу српеких књижевника УРЕДИО ЧИКА СТЕВА В. ПОПОВИЋ Цена му је стара 1 круна за АустроУгарску, 1 динар за Србију. Растуривачима календара »Орла« дајемо 25°/ 0 рабата.

С тр . 815.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 218 1-3 Услед умировљења овдашњег учитеља г. Владе Бујића расиисује се стечај на овдашњој VI. р. мешовитој школи. Плата је у готовом новцу 400 ф . за иофторну школу 40 ®ор. стаи са ванредном баштом, 1 1 / 3 ланац ораће земље на коју учитељ еквивалент илаћа, два хвата тврдах дрва за кујну, 10 Фор. за неровођство. Од погреба где буде позват 50 нов. Дужности шк. уредбом пронисане. Рок стечају је 6. недеља од последуврштења овог стечаја у „Срп. Сиону." Молбенице треба слати на потнисанога. Из седнице месног школ. одбора држане у Сараволи 5. (17.) Децембра 1899. год. Милош Челекетић. парох и председник. Бр. 1348 и 1680 ех 1899. 219 1—3 С Т Е Ч А Ј. На парохију II. разреда у Омољици и IV. разреда у Фердину. Компетенти нека се прописно пријаве до 19. (31). јануара 1900. год. Епарх. конзисторија вршачка. Бр. К. 190./102. ех 1899. 215 3—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај на упражњено парохијско место VI. разреда у Српском Титошу (у Барањи). Молитељи имају своје ваљано инструисане молбенице до 1. (13.) јануара 1900. год. путем својих претпостављених властп потиисаној копзисторији поднети. Из седнице епарх. конзисторије будимске, држане у Будпму 5. (17.) новембра 1899. Председништво.

ДРУГИ ОГЛАСИ СТЕВА ПИСАРЕВИЋ само свештеничког одела кројач Дунавска удида бр. 20. НОВИ САД Дунавска улица бр. 20. Част ми је иречасној г. г. свештеницима до повољног знања ставити и моју радиону нреноручити у којој се само за српско свештенство одело израђује сваковрсно, камилавки од чоје и кадиФе пмадем готови. За свако парче, које се у мојој радиони изради гарантујем, да мора бити нравилно израђено, и добро да стоји. Цене су умерене, мустре на углед шаљем Франко. 2—3

„ОРДСКИ СИОН."